Ik Dien uit Edegem wint UEFA-prijs voor Beste Amateurclub van Europa

 ma 4 april 2022 09:49

Een Belgische club die een Europese prijs wint dat is al een hele tijd geleden. Tot nu want Ik Dien uit Edegem is door de UEFA uitgeroepen tot Beste Amateurclub van Europa. De club viel in de prijzen op de jaarlijkse Grassroots Awards. Wat Ik Dien zo bijzonder maakt? De amateurclub draait exclusief op vrijwilligers, heeft geen enkele betaalde voetballer onder haar leden en vraagt nooit inkomgeld.

Op de Grassroots Awards zet de UEFA misschien wel de echte helden van het voetbal in de bloemetjes. De mensen aan de basis die ervoor zorgen dat voetbal een sport is en blijft voor iedereen.

 

De prijzen worden sinds 2010 uitgedeeld en Ik Dien is de eerste Belgische club die de prijs voor Beste Amateurclub krijgt. "Een enorme opsteker en erkenning. Het is ongelooflijk", klinkt het bij de club uit Edegem, die in 2024 haar 100e verjaardag viert.

 

Ik Dien is een voetbalclub die exclusief draait op vrijwilligers, geen enkele betaalde voetballer onder haar leden telt en nooit aan iemand inkomgeld vraagt.

 

De club telt 819 leden, waarvan 693 spelers verdeeld over 46 ploegen. En de club telt ook 34 verschillende nationaliteiten. "Bijna 15% zijn dames en meisjes. Onze jongste speler is 4 en onze oudste actieveling is 85 jaar.  De oudste nog actieve voetballer zag het levenslicht in 1954."

De kantine is voor velen een tweede living. We trainen om te winnen, maar spelen voor het plezier

“We zijn een echte, warme familieclub”, zegt voorzitter en oud-speler/coach Ludo
Frans, lid sinds 1977 en vader van twee voetballende zonen.  ”Sommige families zijn al 4 generaties lid bij ons. Het bulkt van de broeder- en zusterparen. Spelers blijven
meestal ook hun hele leven bij onze club."


"De kantine is voor velen een tweede living. Onze eerste ploeg bestaat volledig uit spelers die uit de jeugd zijn doorgegroeid. Zopas hebben we op grote vraag ook een wandelploeg opgericht."


Het motto van de club? "Wij trainen om te winnen, maar spelen voor het plezier!"


"Ik ben nog nooit zo blij geweest. Zelfs niet met een titel", straalt de voorzitter. "Nogstraffer: deze prijs komt totaal uit de lucht gevallen. Wij worden erkend zonder dat we als club onze kandidatuur hebben ingediend. Wij zijn voorgedragen door Voetbal Vlaanderen en de KBVB. Het moet zijn dat we ook daar zijn opgevallen."


Ik Dien is wel niet de eerste Belgische club die een Grassroots Award krijgt. In het verleden heeft City Pirates al eens gewonnen in de categorie Best Social Initiative en RWDM als Best Participation Initiative. 

voetballers
De jeugd van Ik Dien.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook: