De meest beladen match op het WK voetbal? Iran wil tegen de VS "alleen aan voetbal denken"

De spelers van Iran vieren de kwalificatie.

Iran vs. Verenigde Staten is één van de opvallendste affiches op het komende WK voetbal. De twee landen zijn geen al te beste vrienden, maar in Qatar willen de Iraniërs "enkel aan voetbal denken".

Sinds de Islamitische Revolutie in 1979 staan Iran en de VS met getrokken messen lijnrecht tegenover mekaar. Er werden toen meer dan 50 Amerikaanse diplomaten twee jaar lang gegijzeld in hoofdstad Teheran.

 

De relatie tussen de twee (kern)grootmachten is sindsdien onderkoeld. In 2018 trok de VS zich terug uit de nucleaire deal met Iran en het legde het land opnieuw strenge economische sancties op.

 

Voor het komende WK voetbal werden Iran en de VS gisteren ingedeeld in dezelfde groep, groep B met ook nog Engeland en de winnaar van de Europese play-offs.

 

Als het van Dragan Skocic, de bondscoach van Iran, afhangt, gaan we in Qatar niets merken van de spanningen tussen Iran en de VS. "Ik ben niet geïnteresseerd in politieke kwesties", zei de 53-jarige Kroaat bij het Iraans staatspersagentschap IRNA. "Ik wil in november enkel aan voetbal denken."

Ik ben niet geïnteresseerd in politieke kwesties.

Dragan Skocic (bondscoach Iran)

"Willen naar 1/8e finales"

Het is trouwens de tweede keer dat Iran en de VS mekaar tegenkomen in de groepsfase van het WK voetbal. In 1998 won Iran met 2-1 van de VS in Frankrijk.

Iran is momenteel de nummer 21 op de FIFA-ranking. Skocic denkt dat zijn team de 1/8e finales kan halen. "Ik heb altijd gezegd dat we een heel goed team hebben. We kunnen ons plaatsen voor de tweede ronde."


"Engeland wordt de moeilijkste tegenstander, maar we gaan van onze eigen kracht uit. Er zullen heel veel fans uit Iran in Qatar zijn, het zal voelen als een thuismatch. Hopelijk kunnen we hen iets geven om te vieren."