Ga naar de inhoud

Sporza-sterren voor de Ronde van Vlaanderen: onze jury kiest voor deze jokers

De glazen bol van onze jury.

We geven het grif toe: de onzekerheid rond Wout van Aert heeft onze juryleden veel knip- en plakwerk bezorgd. Van Aert zou zonder twijfel 3 sterren gekregen hebben, maar werd nu uit de lijst gehaald. Aangezien deze Ronde van Vlaanderen een meer open karakter zou kunnen krijgen, hebben onze juryleden daarom hun joker - genre Alberto Bettiol - geselecteerd als extraatje.

***

Geen Wout van Aert, wel Mathieu van der Poel: de wielerkaarten liggen op enkele weken tijd helemaal anders. 

 

Pas twee weken geleden begon Van der Poel aan zijn wegseizoen, maar na zijn 3e plaats op de Via Roma, een ritzege in de Coppi e Bartali en zijn overwinning in Dwars door Vlaanderen, heeft hij zichzelf tot topfavoriet gebombardeerd, zo oordeelt onze jury.

 

Het panel - een mix van commentatoren, presentatoren en analisten (m/v) - is ook gecharmeerd door de plotse opmars van Tom Pidcock.

 

Tot afgelopen woensdag was hij een schim van zichzelf, maar tussen Roeselare en Waregem was de wereldkampioen veldrijden plots weer springlevend. Net op tijd?

**

Hij was woensdag zeker niet gebuisd, maar een grote onderscheiding werd ook niet uitgedeeld: Tadej Pogacar betaalde leergeld tijdens zijn eerste examen op Vlaamse wegen, maar krijgt straks al een herexamen. Studeert hij cum laude af?

 

De Sloveen kan zich misschien spiegelen aan Kasper Asgreen. De Deen werd bij zijn eerste deelname in 2019 2e en won vorig jaar. Poetst hij het blazoen van Quick Step-Alpha Vinyl op?

 

En waar blijft Jumbo-Visma, horen we u al denken? Is het oersterke blok dan zo besmet door de situatie rond Wout van Aert?

 

Neen, maar Tiesj Benoot staat op de tweede rij. Nochtans hoorde Karl Vannieuwkerke vanuit het peloton de duidelijke boodschap: "Wie Benoot klopt, wint de Ronde van Vlaanderen." Wie zijn wij om de renners tegen te spreken?

*

Tiesj Benoot kan in principe niet speculeren op zijn sprint, ploegmakker Christophe Laporte kan dat wel. De Fransman werd 2e in Harelbeke en Wevelgem. Heeft zijn softwarepakket nog een upgrade gekregen voor de Ronde van Vlaanderen?

 

Mads Pedersen heeft een gedeeld verleden met Kasper Asgreen: hij werd eveneens 2e bij zijn debuut in dit monument, in 2018 was dat. 

 

Pedersen was uitstekend in Sanremo, kon niet volgen in Harelbeke, imponeerde weer in Wevelgem en viel door de mand in Waregem. Als die wisselvallige lijn wordt doorgetrokken, dan wordt zondag weer een topdag.

 

Stefan Küng legt met een beetje verbeelding het omgekeerde parcours af: in Harelbeke werd hij 3e, in Waregem 6e en tussendoor cijferde hij zich weg voor kopman Démare in Wevelgem. Een solo van de Paterberg tot de Minderbroedersstraat in Oudenaarde is hem op het lijf geschreven.

 

Anthony Turgis werd 2e op de Via Roma, maar behaalde de voorbije koersen geen top 10-plaats meer in Vlaanderen. De Ronde van Vlaanderen ligt hem evenwel, zo bewees hij met een 4e plaats in 2020.

 

Aan de start in Antwerpen kan één renner alvast zeggen dat hij dit seizoen al een monument gewonnen heeft: Matej Mohoric is na zijn zege in La Primavera niet aan het lanterfanten, zo bewees hij in de E3 (4e) en Gent-Wevelgem (9e).

* de jokers voor de Ronde *

Als de wielerlogica gerespecteerd wordt, dan komt de winnaar uit bovenstaande lijst. Maar anno 2022 zijn er geen wielerwetten meer, of die worden toch veelvuldig herschreven.

 

Ook in 2019 was er een verrassing van formaat: Alberto Bettiol verbaasde toen vriend en vijand met zijn zege in de Ronde van Vlaanderen. 

  

Herbergt dit peloton een Bettiol? Outsiders als Victor Campenaerts, Jasper Stuyven, Dylan van Baarle, Greg Van Avermaet en Florian Sénéchal waren net iets te voorspelbaar.

 

Onze jury koos voor deze 5 "dark horses":

 

  • Valentin Madouas: Je verwacht de 25-jarige Fransman van Groupama-FDJ eerder in de Brabantse Pijl en de Amstel, maar in Harelbeke (7e) en Waregem (11e) bewees hij dat hij meer dan zijn mannetje staat in de Vlaamse Ardennen.

  • Tobias Halland Johannessen: De 22-jarige winnaar van de Ronde van de Toekomst wordt door zijn ploeg Uno-X bestempeld als "een type-Alaphilippe". De winnaar van de Ronde van de Toekomst leerde Vlaanderen kennen in de Omloop (56e), maar bewees in de Ronde van Catalonië (7e) dat zijn motor opgewarmd is.

  • Jan Tratnik: Niet alle Slovenen winnen zo simpel als Tadej Pogacar, Primoz Roglic en Matej Mohoric, maar de ervaren Tratnik kan als tempobeul iedereen op de pijnbank leggen. De 32-jarige meesterknecht van Bahrain Victorious eindigde 9e in Sanremo en Waregem.

  • Jhonatan Narvaez: Het 25-jarige Ineos-blokje uit Ecuador verliet Gent-Wevelgem na een pijnlijke val op de Kemmelberg, maar als hij hersteld is, dan moet hij zijn 6e plaats van de Strade Bianche en de E3 kunnen bevestigen.

  • Michael Valgren: In 2018 won hij de Omloop en de Amstel, vorig jaar werd hij 3e op het WK in Leuven. De 30-jarige Deen van EF-EasyPost fietst overal tussendoor en in een begenadigde dag zien zijn concurrenten hem misschien pas op het podium terug.