Ga naar de inhoud
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 3

FIFA Wereldkampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
7
3
2
0
1
4
1
2
Kroatië
5
3
1
0
2
4
1
3
België
4
3
1
1
1
1
2
4
Canada
0
3
0
3
0
2
7
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
0
0
0
0
0
0
0
2
Kroatië
0
0
0
0
0
0
0
3
België
0
0
0
0
0
0
0
4
Canada
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
0
0
0
0
0
0
0
2
Kroatië
0
0
0
0
0
0
0
3
België
0
0
0
0
0
0
0
4
Canada
0
0
0
0
0
0
0

Een Gouden Generatie, Modric als motor en ruzie met vedettes: dit zijn de WK-tegenstanders van België

 vr 1 april 2022 20:26

Veel bekende gezichten, maar ook een vleugje mysterie. De Rode Duivels treffen met Kroatië, Canada en Marokko bijzonder boeiende opponenten. Wat moet u absoluut weten? Wie zijn de grote vedettes? En wat is onze voorgeschiedenis tegen de drie landen? Onze tegenstanders voorgesteld.

Kroatië - 16e op FIFA-ranking

Wat u moet weten

Kende post-WK blues na de verloren finale in 2018 tegen Frankrijk door veel afzwaaiende internationals, zoals Rakitic, Mandzukic en Subasic. De vicewereldkampioen herpakte zich evenwel net op tijd en kroonde zich tot groepswinnaar voor Rusland, Slovakije en Slovenië.

 

De man achter het succes is nog steeds trainer Zlatko Dalić. Kan hij in Qatar nog eens het kunstje van Rusland herhalen? De coach kan alvast rekenen op mooie mix van ervaren rotten en jonge talenten.

 

Laatste basiself in match met inzet

 

Grbic; Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa; Modric, Brozovic, Pasalic; Vlasic, Kramaric, Perisic

Sterspeler

Nog steeds Luka Modric. Op wiens klasse zijn leeftijd (36) geen impact lijkt te hebben. Integendeel: de aanvoerder behoort zowel bij Kroatië als Real Madrid steevast tot de absolute sterkhouders. De metronoom speelde bij de Koninklijke zelfs een glansrol in de remonte tegen PSG. Straks haalt voorzitter Florentino Pérez met plezier zijn gouden stylo boven om een contractverlenging te tekenen.

Geschiedenis tegen Duivels:

8 wedstrijden: 3 zeges - 2 draws - 3 verlies

Laatste match 6 juni 2021. België won de vriendschappelijk confrontatie met 1-0 na een goal van Romelu Lukaku.

Canada - 38e op FIFA-ranking

Wat u moet weten

De grote revelatie in de voorrondes van Noord- en Midden-Amerika. Groepswinnaar voor Mexico en de Verenigde Staten - een flinke aardverschuiving - en zo voor het eerst sinds 1986 weer op een WK.

 

Beschikken over een gouden generatie die furore maakte in Europa. Denk aan oude bekende Jonathan David (ex-KAA Gent), gewild door alle topclubs nadat hij ook in Rijsel zijn killersinstinct toonde. Maar zeker ook Bayern-ster Alphonso Davies - misschien wel de meest populaire Canadese sporter wereldwijd.

 

Met Cyle Larin (ex-Zulte Waregem), Tajon Buchanan (Club Brugge), Ike Ugbo (ex-Racing Genk) en Liam Fraser (Deinze) behoren er nog een pak “halve Belgen” tot de vaste selectie.

 

Laatste basiself in match met inzet

 

Borjan; Laryea, Henry, Kennedy, Adekugbe; Hoilett, Eustaquio; Buchanan, Osorio, Larin; David.

Sterspeler:

Alphonso Davies. Geboren in een vluchtelingenkamp, nu een vedette in de Bundesliga. Bayern plukte hem voor 10 miljoen euro weg bij Vancouver en beklaagde zich dat allerminst.

 

De sneltrein is zowel technisch als fysiek ijzersterk en past als gegoten in het dynamische spelsysteem van de Rekordmeister. Kampt momenteel wel met een ontsteking aan zijn hartspier na een corona-besmetting.

Geschiedenis tegen Duivels:

1 wedstrijd: 1 zege

 

Laatste match 8 juni 1989. België won de oefeninterland met 0-2 na goals van Jan Ceulemans en Marc Degryse.

Marokko - 24e op FIFA-ranking

Wat u moet weten

Geplaatst voor het WK na gewonnen barrageduels tegen Congo. Ongetwijfeld met revanche voor de ontgoocheling van vier jaar geleden in het achterhoofd. Toen bleven de "Leeuwen van de Atlas" achter met 1 op 9 in een groep met Spanje, Portugal en Iran.

 

Sindsdien was het zelden stil rond de nationale ploeg. De eigenzinnige bondscoach Vahid Halilhodzic botste recent met vedetten Noussair Mazraoui en Hakim Ziyech, die hij na het conflict uit zijn selectie liet voor de cruciale barrageduels.

 

Daar profiteerde onder meer Gent-aanvaller Tarik Tissoudali van. De dribbelkont speelde zich de voorbij interlands nadrukkelijk in de kijker met (uiteraard) zijn dribbels, maar ook goals en assists.

 

Ook de namen van Sofyan Amrabat (ex-Club Brugge), Selim Amallah (Standard) en de broertjes Mmaee (beiden ex-Standard) klinken vertrouwd in de oren.

 

Laatste basiself in match met inzet

 

Bounou; Hakimi, El Yamiq, Saïss, Aguerd, Massina; Amallah, Amrabat, Ounahi; Tissoudali, El Kaabi

Sterspeler:

Zonder twijfel een van de beste rechtsachters ter wereld. In de schaduw van de PSG-sterren schittert ook Achraf Hakimi. Na passages bij Real, Dortmund en Inter bevestigt de Marokkaan zijn enorme potentieel in Parijs.


Bij de Rode Duivels houden ze hem - naast bij zijn rushes - beter ook tijdens stilstaande fases in de gaten. Is gezegend met een geweldige traptechniek.

Geschiedenis tegen Duivels:

3 wedstrijden: 2 zeges - 1 nederlaag

 

Laatste match 26 maart 2008. België verloor het vrienschappelijke duel met verrassend zware cijfers. Alleen Axel Witsel kon voor de eerredder zorgen.


Op het WK van 1994 in de Verenigde Staten boekten de Rode Duivels wel een zege. Marc Degryse scoorde toen de enige treffer tegen Marokko.

RETRO 1994: Marc Degryse scoort tegen Marokko in de VS

Lees ook: