"Annemiek van Vleuten kan een bondgenote worden van Lotte Kopecky in de Ronde"

Annemiek van Vleuten en Lotte Kopecky in Strade Bianche. Kopecky won in de sprint.

De vrouwen rijden zondag voor de 19e keer de Ronde van Vlaanderen. Commentator Ruben Van Gucht blikt vooruit naar de klassieker en schuift twee veelwinnaars naar voren.

De topfavorietes: Annemiek van Vleuten en Elisa Balsamo

"Helemaal bovenaan zet ik titelverdedigster Annemiek van Vleuten en wereldkampioene Elisa Balsamo. Zij komen zondag in Oudenaarde als topfavorietes aan de start", opent Ruben Van Gucht.

 

Na 3 weken afwezigheid maakte Van Vleuten woensdag haar rentree met een 31e plaats in Dwars door Vlaanderen.

 

Van Gucht: "Zondag zal ze er staan, daar mag je gif op innemen. Omdat Van Vleuten niet veel competitie nodig heeft om te scoren. Ze heeft hard getraind op haar berg en weet wanneer ze goed is."

 

Balsamo won de voorbije weken 3 koersen op een rij. " Ze rijdt prima een helling op en in de sprint hoeft ze niemand te vrezen."

 

"Misschien is de wereldkampioene nu net over haar top heen, maar dan kan ze rekenen op een ijzersterk team." Met Van Dijk en Borghini krijgt Balsamo twee ex-winnaressen van De Ronde in steun.

De schaduwfavoriete: Lotte Kopecky

Bij Movistar staat Annemiek van Vleuten vrijwel alleen. "Dat is het gevaar, ja", beaamt onze commentator Ruben Van Gucht.

 

"Van Vleuten dreigt sneller geïsoleerd te raken. Teamgenote Emma Norsgaard kan sprinten, maar kan de Deense het zware parcours wel aan?"

 

Dan is Lotte Kopecky beter omringd. Bij SD Worx kan ze de handen in elkaar slaan met ex-winnares Chantal van den Broek-Blaak en Demi Vollering. 

 

"En de aanvalsdrift van Van Vleuten kan in de kaart van Lotte spelen. Die koerst graag. Ze kunnen bondgenotes worden."

 

"Van Vleuten rijdt door en daar is Lotte bij gebaat. Een harde koers speelt eerder in haar voordeel dan in dat van Balsamo."

Van Vleuten rijdt door en daar is Lotte bij gebaat. Een harde koers speelt eerder in haar voordeel dan in dat van Balsamo.

Ruben Van Gucht

De grote nieuwkomer: de Koppenberg

Het parcours van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen ziet er dit jaar anders uit. "Vooral de komst van de Koppenberg gaat een grote rol spelen", denkt Ruben Van Gucht.

 

"De kans bestaat dat een grote groep aan de voet komt. De positionering zal dus erg belangrijk zijn. In de top 5 aan de Koppenberg beginnen, vind ik een aanrader."

 

"De beslissing zal er nog niet vallen, het peloton zal of kan er wel flink uitgedund worden", verwacht onze commentator.

Live op Sporza

De Ronde voor vrouwen kunt u zondag van start tot finish volgen op onze kanalen, vanaf 15 uur met rechtstreekse beelden. Rond 17.45 uur weet u wie Annemiek van Vleuten opvolgt.