Loting WK voetbal: België opent WK tegen Canada, daarna nog Marokko en Kroatië

De Rode Duivels zijn niet geweldig gediend door de loting op het WK voetbal in Qatar. Met vicewereldkampioen Kroatië, het Afrikaanse topland Marokko en het aantrekkelijke Canada krijgt het 3 landen die het de Belgen op papier moeilijk kunnen maken. Bovendien treft België in een mogelijke 1/8e finale de nummer 1 of 2 uit de groep van Spanje en Duitsland.

Bondscoach Roberto Martinez had op voorhand geen voorkeur wat de tegenstanders betreft, maar wel wou hij zo laat mogelijk aan het WK voetbal 2022 beginnen. Omdat het WK vanwege de hitte in Qatar in de winter wordt gespeeld, is er nauwelijks tijd vrijgemaakt als voorbereiding.

 

Martinez werd op zijn wenken bediend, want België krijgt enkele dagen respijt. 2 dagen na de openingsmatch (de niet zo attractieve affiche Qatar-Ecuador, al speelt Nederland enkele uren eerder op 21 november nog tegen Senegal) komt België voor het eerst in actie, om 20 uur onze tijd.

 

Tegenstander is dan Canada, dat uit pot 4 werd opgevist. De Canadezen zijn er pas voor de 2e keer bij op het WK, maar het won met jongens als Alphonso Davies, Jonathan David en Tajon Buchanan wel de Noord- en Midden-Amerikaanse voorronde.

 

4 dagen na die match, op zondag 27 november om 14 uur, geeft België het Marokko van onder meer Gent-speler Tarik Tissoudali partij. De Marokkanen plaatsten zich voor het WK in de barrages tegen Congo. België speelde al eens eerder op een WK tegen Marokko. In 1994 won het met 1-0.

 

Als laatste groepsmatch, op 1 december om 16 uur, is Kroatië de tegenstander. 4 jaar geleden waren zij de toernooiverrassing, toen de Kroaten het tot de finale tegen Frankrijk schopte.

 

Een pittige bijkomstigheid is dat België bij kwalificatie voor de 1/8e finales sowieso uitkomt tegen de nummer 1 of 2 van groep E, met Spanje, Duitsland, Japan en Costa Rica of Nieuw-Zeeland.

Nog dit: tegen Canada en Kroatië speelt België in het Ahmad Bin Ali-stadion in Al Rayyan, tegen Marokko is het Al Thumama-stadion in Doha het strijdtoneel.

FIFA WereldkampioenschapFIFA Wereldkampioenschap Groep F speeldag 3

Nederland loot eenvoudige groep, Spanje en Duitsland treffen elkaar

Een traditionele "Groep des Doods" is er op dit WK niet meteen. Al zullen Spanje en Duitsland wel niet zo blij zijn dat ze samen in groep E zitten. Maar met ook Japan en Costa Rica/Nieuw-Zeeland in die poule zouden ze beide moeten kunnen doorstoten.

 

De Nederlanders hadden het meeste geluk van de landen in pot 2. Ze kregen geen topland, maar werden in groep A gekoppeld aan gastland Qatar. Ook Ecuador kwam nog uit de hoge hoed en Senegal. De Afrikaanse kampioen met als sterspeler Sadio Mané lijkt hun grootste uitdager te gaan worden.

De match mét de openingsceremonie is Qatar-Ecuador, al komt die op 21 november om 17 uur enkele uren na Senegal-Nederland, dat om 11 uur die dag het toernooi opent.

Titelverdediger Frankrijk zal ook tevreden zijn. Het zit in een groep met Denemarken, maar ook met Tunesië en de winnaar van een duel tussen Peru/Australië en de Verenigde Arabische Emiraten.

 

Voor Brazilië wordt het bijna een heruitgave van hun groep uit 2018. Ook toen troffen Neymar en co Zwitserland en Servië. Het vierde land in die groep is nu Kameroen in plaats van Costa Rica.

loting WK voetbal

spinner
 1. 19 uur 19. Een interessante loting. Dat is de conclusie na deze loting. Het is zeker geen makkelijke loting geworden voor de Rode Duivels. De openingswedstrijd wordt er een tegen Canada met spelers als Jonathan David, Alphonso Davies en Bruggeling Tajon Buchanan. Dan volgt Marokko, een wedstrijd die hier zeker zal leven. En vicewereldkampioen Kroatië is niet meer top, maar dat wordt toch ook geen walk-over. .
 2. Dit is de groep van België . 19 uur 19.
 3. 19 uur 18. België tegen Marokko, dat wordt wat voor ons land. En België-Kroatië is ook een flinke wedstrijd. Peter Vandenbempt.
 4. 19 uur 17. Het is een heel boeiende wedstrijd om eraan te beginnen voor de Belgen. Peter Vandenbempt.
 5. 19 uur 15. Het wordt Canada! Door alle restricties is het nu al duidelijk dat het 4e land in onze groep Canada zal worden. Dat wordt ook onze eerste wedstrijd op het WK. .
 6. 19 uur 13. Nederland in makkelijke groep. Oranje lijkt een relatief makkelijke groep geloot te hebben met gastland Qatar, Ecuador en Senegal. De openingsmatch van het WK wordt Qatar-Ecuador. .
 7. 19 uur 09. Marokko ook in de groep. Onze tweede tegenstander in de groepsfase wordt Marokko.  .
 8. 19 uur 08. Japan komt in de poule met Spanje en Duitsland terecht. Dan is het weer aan de Belgen. .
 9. 19 uur 06. Servië komt als 4e uit pot 3 maar komt door de restricties helemaal in groep G terecht met Brazilië en Zwitserland. .
 10. 19 uur 03. Senegal komt in groep A en wordt zo de eerste tegenstander voor Oranje. .
 11. 19 uur 03. Engeland opent zijn WK tegen Iran in groep B. .
 12. 18 uur 58. Kroatië als 1e land. De Kroaten komen in de poule van België terecht. Het wordt onze 3e en laatste groepsmatch. Kroatië is de vicewereldkampioen. .
 13. 18 uur 58. Duitsland komt in de groep van Spanje terecht. Die ontlopen de Rode Duivels dus ook. .
 14. 18 uur 54. Het wordt niet Nederland. Die komen in groep A terecht. .
 15. 18 uur 53. Nu wordt het spannend. We zitten in groep F, maar wie komt daar nog bij? .
 16. 18 uur 51. Groep F. We komen uit de trommel voor groep F. Dat is dus een eerste match op 23 november. De bondscoach wou laat in het toernooi in actie komen, dus hiermee kan hij wel tevreden zijn. .
 17. 18 uur 51. Daar is België!

  Daar is België!

 18. 18 uur 47. De eerste bal is - uiteraard - doorgestoken kaart: Qatar komt in groep A terecht. .
 19. 18 uur 46. Jawel, de loting! Na 45 minuten is het grote moment aangebroken: we gaan loten. .