Ga naar de inhoud

"Ook kleinere clubs kunnen verliezers zijn van het einde van de BeNeLiga"

Al sinds de jaren 90 wordt er over gesproken, maar de Nederlandse profclubs hebben het idee van de BeNeLiga een flinke dreun verkocht. Peter Vandenbempt vreest dat dit het Belgische voetbal pijn kan doen. En niet enkel de topclubs.

In Nederland zien de betrokken clubs op dit moment geen draagvlak voor een BeNeLiga. Ajax, PSV, Feyenoord, Utrecht, Vitesse en AZ zouden volgens de laatste plannen een competitie vormen met AA Gent, Club Brugge, Anderlecht, Standard en Racing Genk. Maar dat gaat niet door.

 

De stekker wordt er officieel nog  niet helemaal uitgetrokken, maar wat "on hold" zetten betekent, is ook voor interpretatie vatbaar. 

 

"Ik denk dat het op de lange termijn geen goed nieuws is voor het Belgische voetbal", zegt Peter Vandenbempt.

 

"Bij de kleine landen in het Europese voetbal is het ordewoord toch schaalvergroting, waarbij clubs zich verenigen om grotere markten te creëren om toch nog enigszins in de buurt te blijven van de vijf, zes grootste competities en de financiële kloof niet te groot te laten worden."

 

"Anders dan de voorbij tijd was de UEFA dat idee nu schijnbaar wel genegen, net omdat ze bij de UEFA ook wel beseften dat de kloof te groot dreigde te worden."

 

"Het zou nu kunnen dat België de internationale tendens in de volgende 10 of 15 jaar gaat missen."

Het zou kunnen dat België de internationale tendens gaat missen de volgende 10 of 15 jaar.

Ook slecht nieuws voor de "kleinere" clubs

En dat geldt niet alleen voor de clubs die zouden deelnemen aan de BeNeLiga. 

 

"Een aantal kleine clubs rekenden op de BeNeLiga om na volgend seizoen te kunnen blijven spelen met 18 clubs in de hoogste klasse. Zij zeiden dat ze wilden meewerken aan de BeNeLiga in ruil voor nog wat seizoenen langer 18 clubs in de hoogste afdeling", zegt Peter Vandenbempt.


"Nu dat argument wegvalt, kan het zijn dat de teleurgesteld grotere clubs zullen zeggen dat ze zo snel mogelijk opnieuw naar een competitie met 16 clubs en play-offs met 6 willen. En dan zijn er vandaag heel veel verliezers."