Ga naar de inhoud

Vandegoor over het sprookje van Girmay: "Hij heeft wielerwetten van tafel geveegd"

Biniam Girmay staat definitief in de geschiedenisboeken van het wielrennen. De renner van Intermarché-Wanty-Gobert won als eerste Afrikaan een klassieker. Wielercommentator Christophe Vandegoor vertelde in De Ochtend nog eens het opmerkelijke verhaal van de Eritreeër. 

"Hij is geboren in de hoofdstad van Eritrea op 2.300m hoogte. Dat geeft hem een natuurlijke voorsprong want grote hoogte betekent veel rode bloedlichaampjes en optimaal zuurstoftransport in de spieren. Dat is ook zo voor de veel Colombiaanse renners", weet Vandegoor.

 

"Hij heeft trouwens ook een VO2max van meer dan 85, dat is bijzonder veel."

 

"Als junior won hij in een weekend drie disciplines van een Afrikaans kampioenschap, in die zomer kwam hij dan in België rijden en klopte hij ene Remco Evenepoel. Hij kreeg prompt een uitnodiging van de UCI om in Zwitserland een echte opleiding als coureur te gaan volgen. Dat was een cultuurschok voor hem, maar zijn talent is zo wel ontdekt."

 

"Via een kleinere Franse ploeg kwam hij dan bij de Belgische Wanty-ploeg terecht. Vorige zomer werd hij in Leuven vicewereldkampioen. Zijn naam was in het wereldje dan al gemaakt."

Zijn ploegmaats hebben hun mond vol over die immer goedlachse jongen. Hij is cool, hij heeft geen stress, zeurt nooit over materiaal, ...

"Zijn ploegmaats hebben hun mond vol over die immer goedlachse jongen. Hij is cool, hij heeft geen stress, zeurt nooit over materiaal, ... Hij kan sprinten, hij kan bergop fietsen, hij heeft een enorme startsnelheid en die afstanden deren hem duidelijk ook niet. En dat als 21-jarige. Wie kan er nog zulke papieren voorleggen?"


Ook het verhaal van dit koersweekend is ongelooflijk. "Hij had de Kemmelberg nog nooit gezien. Bij de tactische bespreking in de ploegbus heeft hij het gewoon gelaten voor wat het was, hij begreep toch niets van dat Vlaamse heuvelland."


"Hij had ook geen ervaring op de smalle Vlaamse wegen, maar dat was niet nodig. Dat is toch te gek voor woorden? Hij heeft de wielerwetten van tafel geveegd."
"Zelf vindt hij het niet zo verwonderlijk omdat hij als kind veel met de mountainbike heeft gereden in Eritrea, zo heeft hij technische rijervaring opgedaan."

Ik schat de waarde van een klassieker in op een jaarloon van een paar honderdduizend euro. Dat zal hij nu niet hebben.

De Internationale Wielerunie heeft altijd de mond vol over internationalisering. Is dit dan een geschenk voor de UCI? "Sportief kan Girmay uitgroeien tot een vedette en dat heb je nodig om jeugd aan te trekken. En ook het WK in 2025 in Rwanda zal het wielrennen daar mee op de kaart zetten."


"Maar er zijn in het verleden nog bekende Afrikaanse renners geweest, zoals Teklehaimanot. En in Eritrea is wielrennen al de populairste sport. Er blijft ook altijd het vraagstuk van de financiering. Hoe gaan ze de jeugd ondersteunen? Hoe gaat het talent doorstromen? Hoe worden jonge renners omringd?"


Ook op Girmay zal er nu vanalles afkomen. "Extra druk, maar ook financieel. Ik schat de waarde van het winnen van een klassieker toch op een jaarloon van een paar honderdduizend euro. Dat zal hij nu niet hebben. Hoe gaat hij daar allemaal mee om?"

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.