Ga naar de inhoud

"Na een succes gaat Biniam Girmay in alle hotelkamers langs om iedereen te bedanken"

Biniam Girmay zoals hij bekend staat binnen de ploeg: een dankbare kopman.

Er is al veel inkt gevloeid over de eerste Afrikaanse winnaar van een klassieker. "Biniam heeft een heel hoge gunfactor", zegt Aike Visbeek, performance manager bij Intermarché-Wanty-Gobert.

"Kalm, verstandig, gemotiveerd, sociaal, open en dankbaar."

 

Met die 6 adjectieven omschrijft Aike Visbeek goudhaantje Biniam Girmay. De 21-jarige Eritreeër schreef eergisteren geschiedenis door als eerste Afrikaan Gent-Wevelgem te winnen, en een klassieker tout court.

 

Maar hoe is Girmay als mens? "Biniam is een denker. Een verstandige jongen die koersen kan en wil winnen", zegt performance manager Visbeek.

 

"Als hij vraagt: "Hoe gaat het met je?", dan wil hij ook echt weten hoe het met je gaat."

 

"Biniam heeft een heel hoge gunfactor en dat merkte je ook na zijn zege in Gent-Wevelgem. Zelf is hij ook heel dankbaar. Na een succes gaat hij langs in alle hotelkamers en bedankt hij iedereen persoonlijk."

 

"Op de voorgrond treden, doet Biniam niet graag. Het gaat hem om het wielrennen en niet om de aandacht die hij erdoor krijgt."

"Girmay heeft zijn kindje nog maar 3 maanden gezien"

Girmay is ook een familiemens en dat wringt soms met zijn leven als profrenner in Europa.

 

"Biniam heeft een kindje van 1 jaar oud en heeft het nog maar 2,5 à 3 maanden gezien", weet Visbeek.

 

"Om zijn vrouw en kind niet te lang te moeten missen, hebben we Biniams seizoen in blokken opgedeeld zodat hij tijdens het seizoen weer naar zijn thuisland Eritrea kan afreizen."

 

"Biniam doet grote opofferingen. Mentaal is dat niet altijd gemakkelijk en daar proberen wij hem zo goed mogelijk bij te helpen."

"Successen van Girmay helpen team om volgende stappen te zetten"

De successen van Girmay geven een boost aan de hele ploeg van Intermarché-Wanty-Gobert.

 

"We hebben vorig jaar enorme stappen moeten zetten als WorldTour-ploeg. Met een kleine groep mensen hebben we daar heel hard moeten voor werken", legt Visbeek uit.

 

"We proberen een goede sfeer rond de renners te maken en tegelijkertijd de nodige stappen te zetten op gebied van performance."

 

"Om de volgende stappen te zetten, moeten we blijven knokken. De zege van Girmay helpt daar wel bij. Het wordt bijvoorbeeld iets gemakkelijker op vlak van sponsoring."

 

En ook andere renners profiteren van de successen van Girmay. "Alexander Kristoff komt terug uit ziekte, maar heeft zich een week in de schaduw van Biniam kunnen voorbereiden op de komende wedstrijden."

 

"Niets hoeft nog voor ons team in de komende klassiekers. Ons voorjaar is al geslaagd."