Ga naar de inhoud

Broer en coach Loena Hendrickx: "Hopelijk rolmodel voor veel jonge kunstschaatsers"

Een trotse Loena Hendrickx met haar zilveren WK-medaille.

Loena Hendrickx heeft vrijdagavond geschiedenis geschreven met een zilveren medaille op het WK kunstschaatsen. Haar broer en coach Jorik Hendrickx hoopt dat zijn jongere zus daarmee een volgende generatie kan inspireren.

"Het voelt nog altijd onwerkelijk", reageerde Jorik Hendrickx voor de camera van Sporza na de zilveren medaille van zus Loena. "Zelf heb ik hier als atleet nooit van kunnen dromen, nu is het als coach werkelijkheid geworden."

"Ik ben superblij dat ik dit moment heb kunnen meemaken, want nadat ik 2 weken geleden positief getest had op corona, was het niet eens zeker dat ik hier zou kunnen zijn", die vaststelde hoe zijn zus dit seizoen gegroeid is op alle vlakken.

"Loena heeft dit jaar geleerd om met de druk en de omstandigheden om te gaan. Mentaal was ze heel goed op dit WK. Voor de vrije kür moest ze dromen. Ze is op wolkjes het ijs op gegaan en ze is meegelift op het enthousiasme van de vele Belgen in het publiek. Dit is uniek, het is de kers op de taart."

Het kunstschaatsen in België wint aan populariteit en de professionalisering van onze sport zit in de lift.

Jorik Hendrickx

De sterke Russinnen waren er in Montpellier niet bij, om de intussen gekende redenen. "Er was een heel andere sfeer, minder gespannen, en we wisten dat er kansen lagen", zegt Jorik Hendricxk. "Die kans heeft Loena gegrepen en ze is matuur naar het zilver geschaatst."

"Ik ben echt dankbaar en trots dat ik haar een heel seizoen heb mogen begeleiden. Voor mij als coach is dit ook een onbetaalbare ervaring geweest en ik hoop dat ik die in de toekomst kan gebruiken, voor Loena en ook voor andere jonge talenten."

"Het kunstschaatsen in België wint aan populariteit en de professionalisering van onze sport zit in de lift. Ik hoop dat Loena een rolmodel kan zijn voor veel jonge kunstschaatsers, die nu gezien hebben dat het voor een klein land als België ook mogelijk is om te presteren tussen al die toplanden."