Ga naar de inhoud

Tranen van geluk bij Loena Hendrickx: ze pakt zilver op WK kunstschaatsen

 vr 25 maart 2022 21:52
Na de korte kür lag ze op de tweede plek.
Loena Hendrickx werd vorig jaar 5e op het WK, dit jaar was ze 4e op het EK en 8e op de Spelen.

Loena Hendrickx heeft geschiedenis geschreven met een zilveren medaille op het WK kunstschaatsen in Montpellier. Met een prachtige vrije kür bevestigde ze haar knappe korte kür van woensdag. De 22-jarige Belgische benaderde opnieuw haar persoonlijke record, met een totaal van 217,70 punten huilde ze tranen van blijdschap. Enkel de Japanse Kaori Sakamoto deed met 236,09 punten beter.

Ook vanavond was er niets te merken van de lichte liesblessure waarmee Hendrickx naar het WK kwam, op het grote dijverband rechts na. Hendrickx kwam als voorlaatste op het ijs na haar tweede plaats van de korte kür.

Ze wist de medailles binnen handbereik, als ze de fouten achterwege liet en haar natuurlijke gratie toonde. En dat lukte haar. Ze begon meteen goed met een drievoudige lutz en drievoudige toeloop. De toon was gezet. Een dubbel axel volgde.

De 5e van het WK vorig jaar reeg de passencombinaties en prachtige pirouettes aan elkaar en sprokkelde punten met verschillende sprongenseries. Onderweg verdween de spanning van haar gezicht en kwam haar lach - zoals wel vaker - tevoorschijn. Haar presentatie was om van te smullen.

Hendrickx genoot op het ijs en schudde nog een wondermooie afsluitende pirouette  uit haar schaatsen. Bij het einde van haar kür kwamen de tranen al, ze wist dat ze het perfect had gedaan.

Toen ze op het jurybankje haar punten kreeg, was ze door het dolle heen en weende ze tranen met tuiten. Na 75 punten in de korte kür (PR: 76,25) volgden 142,70 punten voor de vrije kür (PR: 145,53). Met haar totaal zat ze minder dan 1,5 punt onder haar PR (219,05). Hendrickx stond even op de eerste plaats.

Eerste individuele WK-medaille

Met Sakamoto moest enkel nog de eerste van de vrije kür komen. De bronzen medaille van de Spelen in Peking maakte haar favorietenrol waar: met een foutloze kür van 155,77 punten kwam ze een pak boven de concurrentie uit: 236,9 punten was voor de Japanse een persoonlijk record.

Op de derde plaats, op ruime afstand van Hendrickx, eindigde de Amerikaanse Alysa Liu (211,19).

Voor Hendrickx is het na de 8e plaats op de Spelen, een 4e op het EK en een 5e op het vorige WK het hoogtepunt in haar carrière. Ze is de eerste individuele Belgische die een medaille pakt op het WK kunstschaatsen, in de jaren 40 was er een Belgisch paar dat 2 keer goud pakte.

Het dient wel gezegd dat de Russische vrouwen, die doorgaans het veld domineren dankzij hun viervoudige sprongen, in Montpellier niet gewenst  waren door de oorlog in Oekraïne.

WK kunstschaatsen
1. Kaori Sakamoto (Jap) 236,09 ptn
2.  Loena Hendrickx 217,70
3. Alysa Liu (VS) 211,19
4. Mariah Bell (VS) 208,66
5. Young You (ZKo) 204,91
6. Anastasija Goebanova (Geo) 196,61
7. Haein Lee (ZKo) 196,55
8. Karen Chen (VS) 192,51

Bekijk de vrije kür bij de vrouwen, Loena Hendrickx schaatst als voorlaatste:

Lees ook: