Ga naar de inhoud

Crucialere interlands dan de Rode Duivels: toekomstige generaties staan voor sleutelweek

Loopt u niet warm voor de oefeninterlands van de Rode Duivels? Misschien stijgt voor de wedstrijden van onze jeugdploegen wél het enthousiasme. De talentvolle lichtingen van de U17, U19 en de U21 staan de komende dagen voor sleutelwedstrijden richting het EK.

Tegen Ierland en Burkina Faso zullen de Rode Duivels wellicht weinig vaderlandse voetbalgeschiedenis schrijven.

 

Maar wat als onze nationale jeugdploegen daar nu eens voor zorgen? Voor het eerst in 16 jaar kunnen zowel de U17, U19 als de U21 zich plaatsen voor het EK.

 

Alle drie beschikken ze over een bijzonder getalenteerde generatie die op koers ligt voor de kwalificatie.

U21: Historische kwalificatie in Denemarken?

Een punt in Denemarken volstaat dinsdag om een EK-ticket te mogen boeken. De Belgische beloften van Jacky Mathijssen denderen momenteel foutloos door hun kwalificatiecampagne met zes opeenvolgende zeges.

 

Na 2002, 2007 en 2019 kunnen de U21 zich voor de vierde keer in de geschiedenis plaatsen voor het eindtoernooi.

 

Sterkhouders als Charles De Ketelaere, Yari Verschaeren en Arhur Theate maakten de voorbije maanden wel al de overstap naar de A-ploeg. Toch kan Mathijssen nog steeds rekenen op een selectie met kwaliteit en ervaring.

Amadou Onana van Rijsel is de aanvoerder van de Belgische beloften.

Neem bijvoorbeeld aanvoerder Amadou Onana - onlangs nog titularis bij Rijsel in de Champions League. Ook Maarten Vandevoordt (Genk), Koni De Winter (Juventus), Ignace Van der Brempt (RB Salzburg), Aster Vranckx (Wolfsburg), Michel Ange Balikwisha (Antwerp) en Loïs Openda (Vitessa) hebben al naam gemaakt.

  M W G V +/- Punten
1. België 6 6 0 0 12 18
2. Denemarken 4 3 0 1 2 9
3. Schotland 4 1 1 1 -2 4
4. Turkije 5 1 1 3 -5 4
5. Kazachstan 5 0 0 5 -7 0

U19: Supergeneratie treft Duitsland en Italië

Een selectie om van te smullen. België heeft een supergeneratie bij de U19 die al een pak minuten maakte op het hoogste niveau.

 

Johan Bakayoko is dit seizoen de grote revelatie bij Jong PSV met 14 goals en mocht ook debuteren bij de hoofdmacht. Kapitein Fedde Leysen maakte eveneens indruk bij de beloften van de Eindhovenaars.

 

Mario Stroeykens staat al lang bekend als supertalent van Anderlecht en mocht zich vooral tonen tijdens invalbeurten. Winger Luca Oyen heeft alles om de nieuwe chouchou van Racing Genk. te worden.

Johan Bakayoko is dit seizoen de grote revelatie bij Jong PSV en debuteerde al bij de A-ploeg.

Romeo Lavia is "The Next Big Thing" bij Manchester City. En dan zijn er nog Lynnt Audoor en Cisse Sandra - beide op de rand van de doorbraak bij Club Brugge.


Eerder deze week ging Finland met 1-3 voor de bijl. Met Duitsland (vandaag) en Italië (dinsdag) wachten straks de echte tests voor de ploeg van Wesley Sonck. Alleen de groepswinnaar speelt deze zomer het EK. Het zou pas de vijfde keer zijn dat de Belgische U19 zich plaatsen voor dat eindtoernooi.

programma
Finland België 1-3
België Duitsland zat 26/03
België Italië din 29/03
stand groep 5
    M ptn
1. België 1 3
2. Italië 1 1
3. Duitsland 1 1
4. Finland 1 0

U17: Trekken U17 lijn van tegen Estland door?

Een demonstratie tegen Estland. De jongste Duivels van de U17 verpletterden eerder deze week Estland met 8-1. Vooral de explosieve Malick Fofana van KAA Gent maakte veel indruk door een hattrick te scoren.

 

Hij is lang niet de enige speler van de selectie die bij veel scouts hoog aangeschreven staat: ook doelman Matthieu Epolo (Standard), Kyriani Sabbe (Club Brugge), Cihan Canak (Standard), Mike Godts (Racing Genk) en Enock Agyei (Anderlecht) zijn jongens met potentieel.

 

Bondscoach David Penneman beschikt over een ongeziene weelde.

 

Aanvoerder Lucas Noubi stond de voorbije weken zelfs al in de basis bij Standard én viel allerminst uit de toon. Indrukwekkend van de verdediger die nog maar net 17 werd.

Lucas Noubi debuteerde onlangs voor de hoofdmacht van Standard en is de verdedigingsleider van de U17.

Zondag wacht de grote clash tegen Spanje, dat eerder met 4-1 won tegen Bosnië. Op woensdag treffen de jonge Duivels zelf hun leeftijdsgenoten van de Balkan. Mogelijk een cruciale partij, want naast de groepswinnaar trekken ook de beste 7 nummers twee naar het EK. Het zou de achtste deelname in de Belgische geschiedenis zijn.

programma
België Estland 8-1
Spanje België zon 27/03
Bosnië & H. België woe 30/03
stand groep 4
    M ptn
1. België 1 3
2. Spanje 1 3
3. Bosnië-H. 1 0
4. Estland 1 0