Belgen betreuren vastgelegde volgorde in mixed relays: "Kevin Borlée vermommen als vrouw"

De Belgische ploeg eindigde als vijfde op de Olympische Spelen in Tokio.

De internationale atletiekfederatie World Athletics heeft de regels rond de gemengde estafette op de 4x400 meter vastgelegd. De Belgen betreuren dat er nu een vaste volgorde is. "Het zal minder fun worden", klinkt het in koor.

Op de gemengde 4x400 meter zullen de Belgen vanaf nu een vaste volgorde moeten hanteren. Eerst loopt een man, daarna een vrouw, vervolgens opnieuw een man om te eindigen met een vrouw.

 

De meeste landen, ook België, kozen ervoor om te starten en te eindigen met een mannelijke loper. Zo is Kevin Borlée net als bij de Belgian Tornados de vaste slotloper. "Ik zal Kevin moeten vermommen als vrouw", reageert coach Jacques Borlée met een knipoog op de reglementswijziging.

 

"Voor ons is het een beetje jammer, maar het is nu zo. Ik hoop op een terugkeer van Cynthia Bolingo (die nog lang out is met blessureleed, red), want we zullen de strategie moeten aanpassen."

"Camille Laus is een goeie slotloopster"

Deze zomer staan er met het WK in Eugene (VS) en het EK in München twee grote kampioenschappen op het programma. Carole Bam, samen met Jacques Borlée coach van de gemengde aflossingsploeg, heeft al een idee over wie de stok als laatste in handen kan krijgen. 


"Camille Laus is een heel goeie slotloopster. Ik heb haar op andere posities geprobeerd, maar nooit was ze beter dan in de laatste positie."


Net als Jacques Borlée betreurt ook Carole Bam, tevens coach van de Cheetahs, de reglementwijziging. "Op de World Relays in 2021 vond ik het spectaculair om te kijken naar mannen die een grote achterstand op vrouwen moesten inhalen. Het was mooi."

Uiteindelijk zal het minder fun worden. Vroeger hadden we een bepaalde vrijheid.

Camille Laus

Dat beeld behoort nu tot het verleden en Camille Laus vreest dat de aflossing minder leuk wordt. "Uiteindelijk zal het minder fun worden. Vroeger hadden we een bepaalde vrijheid. Soms liepen vrouwen tegen mannen." 

 

"Nu zal iedereen over dezelfde volgorde beschikken. Zo wordt het een normale 4x400 meter en zal ik tegen vrouwen uitkomen. Als ik nog deel zal uitmaken van deze gemengde ploeg en ik krijg de vierde plaats, dan wordt het zoals bij de Cheetahs." 

 

Carole Bam weet waarom World Athletics die keuze gemaakt heeft. "Ik denk ook dat om meer rivaliteit tot het einde tussen de ploegen te zien, het beter is een vooraf vastgelegde volgorde te hebben."