Ga naar de inhoud

Hendrik Tuerlinckx verlaat België (even) voor avontuur in Qatar: "Niet elk jaar zo'n kans"

De 34-jarige Tuerlinckx trekt voor even naar het Midden-Oosten.

Volleybalclub Haasrode-Leuven zal zijn 6 wedstrijden in de Challenge Final Four zonder hoofdaanvaller Hendrik Tuerlinckx moeten afwerken. Tuerlinckx kreeg namelijk een lucratief aanbod in Qatar om er Al Ahli te versterken in de Qatarese play-offs.

"Maandagochtend werd ik gebeld, dinsdagochtend zat ik op het vliegtuig"

Begin deze week communiceerde Haasrode-Leuven - dat maar net naast de Final Four in België greep - een opvallend bericht. Sterkhouder Hendrik Tuerlinckx zal het seizoen niet uitdoen bij de Leuvenaars. In plaats daarvan trekt hij voor een maand naar Qatar, waar hij met Al Ahli zal deelnemen aan de Final Four van de volleybalcompetitie in de oliestaat.


"De bal is beginnen te rollen door de sportieve situatie van Leuven", vertelt Tuerlinckx vanuit Qatar aan Sporza. "Omdat Gent de beker heeft gewonnen, is het Europese ticket van de play-downs (de Challenge Final Four, red.) weg. Dat wil zeggen dat er sportief voor ons niets meer te winnen viel. Na de teleurstelling van de play-offs niet te halen kwam dit opeens in beeld."


"Het is natuurlijk wel hectisch geweest", zegt Tuerlinckx, die 5 weken in Qatar zal blijven. "Het eerste telefoontje met Qatar was maandagochtend en dinsdagochtend zat ik al op het vliegtuig. Ik ben nu ook nog maar één dag aan het meetrainen met Al Ahli, dus het is nog afwachten hoe ik me zal aanpassen in de ploeg. Maar het is zeker een speciale ervaring."

Tuerlinckx werd dit seizoen nog geëerd in Roeselare.

"Ik ben verrast over het niveau: Al Ahli zou ook in België kunnen meedraaien"

"Ze beginnen hier nu ook aan de play-offs, waar de beste 4 ploegen strijden om het kampioenschap. In dat opzicht hebben ze mij als versterking erbij gehaald", zegt de Red Dragon.


"Ik ben wel aangenaam verrast over het niveau hier. Qatar heeft de reputatie van internationale spelers te kopen en dan aan te vullen met lokale spelers, die niet op niveau zijn. Dat is deels ook waar: er zijn hier spelers die in België niet meekunnen, maar het algemene niveau valt beter mee dan ik dacht. Mijn team zou kunnen meedraaien in België, al zou het de play-offs niet halen."


Hoe heeft Leuven het tijdelijke vertrek van Tuerlinckx verwerkt? "Zij hadden nog geen ervaring met dit soort situaties, dus ik heb hen ook de nodige uitleg verschaft. Ik zou dit nooit gedaan hebben als we nog in de running waren voor iets. Maar gelukkig gaf Leuven me deze kans, zij wisten ook dat dit niet elk jaar passeert."


"Concreet zijn we overeengekomen dat mijn contract maandag is gestopt, zodat ik kon vertrekken. In augustus treedt mijn contract bij Haasrode-Leuven gewoon terug in werking."

Ik zou dit nooit gedaan hebben als we nog in de running waren voor iets. Maar gelukkig gaf Leuven me deze kans.

Hendrik Tuerlinckx