Ga naar de inhoud

Coach Jorik Hendrickx blikt vooruit op vrije kür: "Loena moet teren op de adrenaline"

Hendrickx legde woensdag een uitstekende korte kür af en staat voorlopig 2e.

Loena Hendrickx schudde gisteren op het WK alle blessureperikelen van zich af met een schitterende korte kür. Met een voorlopige tweede plaats blijft ze kanshebber op een medaille. "Ik weet dat Loena op een moment als dit mentaal heel sterk kan zijn", zegt coach en broer Jorik Hendrickx.

"Loena deed waarvoor ze gekomen is: schaatsen en genieten"

"Of ik verbaasd ben over haar korte kür? Ik weet dat ze die elementen kan, maar gezien de mindere voorbereiding was het toch spannend", vertelde Jorik Hendrickx gisteren na de knappe korte kür van Loena Hendrickx.


Hendrickx sukkelde de voorbije weken met een blessure aan haar lies, maar zette toch een uitstekende korte kür neer. "Het was erop of eronder, maar ze heeft gedaan waarvoor ze naar hier is gekomen: om te schaatsen en te genieten. Maar ze heeft ook moeten knokken voor elk element", zegt coach Hendrickx.

Loena heeft moeten knokken voor elk element.

Coach Jorik Hendrickx

"Ik weet dat ze mentaal op zo'n moment als dit heel sterk kan zijn", wijst hij op de moeilijke voorbereiding. "Op de Olympische Spelen was het omgekeerd: ze verkeerde toen in bloedvorm en moest presteren."


"Ik geloofde er wel in. We zijn vorige week stap voor stap vooruitgegaan. Eens ze hier was, is het vertrouwen gekomen: we hebben minimaal getraind, maar dat was misschien wel goed."


Ook de grote trainingsarbeid van de voorbije maanden loonde gisteren in Montpellier. "Ze kent haar kür zo goed. Het is niet omdat de voorbereiding door de blessure minder was, dat het niet zou kunnen. De olympische voorbereiding zat nog in ons achterhoofd. Ze heeft hier laten zien dat die kür in haar lichaam zit, ondanks enkele randactiviteiten."

"Het competitiebeest in Loena komt naar boven"

Het WK kunstschaatsen vindt dit jaar wel plaats zonder de Russische wereldtoppers, die om politieke redenen geweerd werden. Speelt dat mee? "Goh, het is een wereldkampioenschap, hé. Politiek kunnen we niet goedkeuren wat er gebeurt, maar het is erg voor de atleten."

 

"Zij kiezen niet voor het beleid van hun land. Dat is erg, want we kennen die meisjes ook wel. Maar laten we niet vergeten dat Loena op het EK ook tweede was op de korte kür, mét de Russinnen erbij."


Vrijdag volgt de vrije kür, hoe zullen Hendrickx en Hendrickx naar die dag toeleven? "Als we haar korte kür op training hadden gedaan, dan was die niet zo goed geweest als vandaag. Dat is het competitiebeest in Loena dat naar boven komt. We moeten morgen gewoon teren op die adrenaline en gewoon gaan."