Ga naar de inhoud

Sebastien Bellin, 6 jaar na de aanslagen in Brussel: "Het blijft een overlevingstocht"

Sebastien Bellin, hier enkele jaren geleden.

Dag op dag 6 jaar geleden werd ons land in het hart geraakt door de bloederige aanslagen in Brussel. Voormalig basketbalspeler Sebastien Bellin (43) overleefde de bommen op de luchthaven van Zaventem. "Als je mijn huidige toestand vergelijkt met hoe ik er 6 jaar geleden aan toe was, dan mag ik me nog altijd zeer gelukkig prijzen."

"Goed. Ik mag niet klagen", vertelt Sebastien Bellin op de vraag hoe het met hem gaat als we hem vandaag aan de lijn krijgen.

 

Het beeld van een zwaargewonde Bellin, die op het hoogste niveau van het Europese basketbal speelde, ging de wereld rond.

 

"Het blijft een overlevingstocht. De voorbije maanden ben ik 2 keer geopereerd, maar als je mijn huidige toestand vergelijkt met hoe ik er 6 jaar geleden aan toe was, dan mag ik me nog altijd zeer gelukkig prijzen."

 

Bellin ging in november en januari onder het mes. Bij de laatste ingreep trachtte men om het bewegingsgevoel in zijn linkerenkel te verbeteren.

 

"Dat is work in progress", blijft Bellin moedig. "Mijn vooruitgang gaat traag en is beperkt, maar je moet het wel steeds als progressie beschouwen."

Ironman in Hawaï is een doel

Naast de fysieke ellende is er natuurlijk ook de mentale schade. "Het gaat wel", zegt Sebastien Bellin. "De prioriteit ligt niet altijd bij mezelf, maar ook bij mijn vrouw en 2 dochters."

 

"Het gaat om meer dan mezelf. Ook je geliefden maken zoiets mee."

 

"Ik werk ook mee aan projecten om andere mensen te helpen. De lessen die ik geleerd heb, kunnen hen misschien ook helpen bij het overwinnen van hun moeilijkheden. Dat geeft me veel mentale voldoening."

 

De voormalige topsporter heeft ook sportieve doelen. In oktober vorig jaar nam hij deel aan een halve Ironman triatlon in Kroatië, dit najaar wil hij er staan bij de Ironman van Hawaï.

 

"Daar train ik voor, stap per stap", zegt Bellin. "Triatlon gaat over uithouding en dat is ook het geval met deze overlevingstocht. Het stopt niet."

 

"Ik ben geraakt voor het leven. Je gaat ermee om door hardheid te kweken, mentaal en fysiek. Dan zijn dit de perfecte trainingen om het te doen."

Ik werk mee aan projecten om andere mensen te helpen. De lessen die ik geleerd heb, kunnen hen misschien ook helpen bij het overwinnen van hun moeilijkheden.

Sebastien Bellin

Over staatssteun: "Je geloof in het sociale systeem neemt af"

Sebastien Bellin klinkt verre van rancuneus, maar heeft wel zijn bedenkingen bij de staatssteun en overheidsmaatregelen na de aanslagen.

 

"Ik wil niemand met de vinger wijzen, want er zijn grotere problemen in de wereld. Maar ik vertel wel de waarheid."

 

"Ik wik mijn woorden, maar als slachtoffer is het horrific, afschuwelijk. Je geloof in het sociale systeem brokkelt af als zoiets gebeurt."