Ga naar de inhoud

Kazachse gewichtheffer moet olympisch goud afgeven na verwisselen urinestalen

Nijat Rahimov is zijn olympische titel kwijt.

De Kazachse gewichtheffer Nijat Rahimov moet zijn olympische titel van Rio 2016 van zijn palmares schrappen. De wereldkampioen van 2015 wordt voor 8 jaar geschorst voor inbreuken op de dopingregels.

Het gewichtheffen ligt al bijna 2 jaar onder een vergrootglas na een onderzoek van de Duitse zender ARD, waarin de corrupte cultuur binnen de sport werd blootgelegd. 

 

De Hongaar Tamas Ajan, de voorzitter van de internationale gewichthefbond, had verschillende dopingzondaars een hand boven het hoofd gehouden en moest opstappen.

 

Meer dan een kwart van de dopinggevallen in de olympische geschiedenis komt uit het gewichtheffen. Daar wil het Internationaal Tribunaal voor de Sport (TAS) een einde aan maken. 

 

Zo kwam ook het dossier van Nijat Rahimov op de onderzoekstafel van het TAS te liggen. De gewichtheffer uit Azerbeidzjan zat een dopingschorsing uit van 2013 tot 2015 en besloot dan maar de Kazachse nationaliteit aan te nemen. 

 

Onder de Kazachse vlag veroverde Rahimov de wereldtitel en olympisch goud op de Spelen van Rio 2016. Maar Rahimov zou zeker vier urinestalen hebben gewisseld bij dopingtests. De Kazak moet zijn olympische titel afgeven en wordt weer 8 jaar geschorst.