Van God naar “Geilneef”: de val van Marc Overmars bij Ajax, die bij Antwerp tweede kans krijgt

Het was een bom die heel Nederland deed daveren. Vorige maand ontsloeg Ajax Amsterdam met onmiddellijke ingang Marc Overmars - de architect van het jarenlange succes - voor grensoverschrijdend gedrag. Antwerp geeft de gevallen God nu een tweede kans.

Hij was de stille scenarist van het sprookje.

 

Modelclub Ajax vaarde de voorbije jaren de koers van Marc Overmars. De clublegende die in 2012 een directeursfunctie kreeg.

 

Een rol die Overmars na een woelige inloopperiode met verve zou vervullen. Samen met Edwin van der Sar en succestrainer Erik ten Hag zorgt de gouden sportieve driehoek voor een nieuwe wind in Amsterdam.

 

De Nederlander - voordien bekend als “Marc Netto” omwille van zijn zuinigheid - wordt de koopjeskoning van het internationale voetbal. Voor ervaren toptargets durft Overmars de portefeuille bovenhalen, jonge talenten uit de eigen jeugd worden aangevuld met ruwe diamanten uit (vooral) Zuid-Amerika.

 

Meesteronderhandelaar Overmars zou uiteindelijk meer dan een half miljard euro opbrengen voor de Amsterdamse schatkist. Sportief succes volgt eveneens: in 2019 groeit Ajax uit tot de lieveling van de voetbalwereld door een indrukwekkende campagne in de Champions League.

 

Na de stuntzeges in Madrid en Turijn wordt de sportief leider - normaal in de schaduw van zijn spelers en coach - luid toegezongen door de fans. Op de grasmat van Juventus maakt hij zelfs een legendarische buikschuiver voor het bezoekersvak.

 

Buitenlandse clubs trekken ondertussen aan zijn mouw, maar Overmars blijft de club trouw.

 

God in Amsterdam.

Appjes-bombardement

Op 6 februari 2022 valt Overmars brutaal van zijn troon.

 

Compleet onverwacht kondigt Ajax aan dat het afscheid neemt van zijn architect. "Grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega's liggen aan de basis van het besluit”, klinkt het in een communiqué.

 

Volgens Van der Sar kwamen de feiten pas aan het licht na een mailtje aan het personeel, in navolging van het schandaal bij televisieprogramma The Voice of Holland.

 

Nochtans had Overmars op de werkvloer al een bedenkelijke reputatie opgebouwd. Volgens de Nederlandse krant NRC, die maanden voor het "breaking news" al onderzoek voerde, kreeg hij van vrouwelijke collega's al de veelzeggende bijnamen “Geilneef” en "Vieze Oom".

Naar verluidt vertoonde de sportief directeur stalkerig gedrag tegenover andere werkneemsters - van kantoormedewerksters tot zelfs leden van de vrouwenploeg.

 

De krant AD spreekt over "appjes-bombardementen". Overmars wilde horen wat ze aan het doen waren, welke kledij ze droegen, gaf foute opmerkingen en bedelde om complimenten. Volgens meerdere Nederlandse media stuurde hij ook foto’s van zijn geslachtsdeel. Handtastelijkheden zouden er niet geweest zijn.

Overmars begon zich bij Ajax stilaan onaantastbaar te wanen

Voor heel wat buitenstaanders kwam het schandaal als een enorme verrassing binnen. Bij velen stond Overmars namelijk bekend als teruggetrokken, zwijgzaam, onopvallend en sociaal onhandig.

 

Werkneemsters counterden dat met de vaststelling dat Overmars zich in Amsterdam “stilaan onaantastbaar begon te wanen”.

 

Een man die zijn eigen grenzen niet meer kende. Tot de situatie rond de Nederlander begin dit jaar helemaal onhoudbaar was geworden en Ajax zélf de lijn trok.

Bij Antwerp krijgt Overmars zijn tweede (en laatste?) kans.

 

"Ik wil de Ajax-bladzijde achter mij laten en hier een nieuw hoofdstuk beginnen", vertelde hij bij zijn voorstelling.

 

"Wat gebeurd is bij Ajax zal niet opnieuw voorvallen."