Ga naar de inhoud

Uw gids voor E3 Harelbeke: parcours, deelnemers, livestream

In de laatste rechte lijn richting de Ronde van Vlaanderen worden de waardeverhoudingen meer dan waarschijnlijk blootgelegd in de E3 Saxo Bank Classic. Lees op deze pagina welke hellingen op het parcours liggen, wie aan de start verschijnt in Harelbeke en hoe u de koers kunt volgen.  

Zo was het vorig jaar:

Lees alles over de editie van 2021: Kasper Asgreen rondt indrukwekkende teamdominantie af, Wout van Aert mist de slag

 

Een ontketend Deceuninck-Quick Step haalde op de Taaienberg de hamer boven, maar na een lekke band van Wout van Aert klitte het peloton weer samen.

 

Net op dat moment - op meer dan 60 kilometer van de finish - koos Kasper Asgreen, een van de troefkaarten van de blauwe bende, het ruime sop.

 

De onvermoeibare Asgreen voelde hoe de concurrentie in zijn nek begon te hijgen, maar een puffende Van Aert zat niet meer bij de achtervolgers. Hij betaalde een prijs voor zijn inspanningen na zijn lekke band en parkeerde op de Tiegemberg.

 

Asgreen werd ingerekend, maar op 5 kilometer van de aankomst schoot hij nog een laatste pijl af. Dat bleek de goeie, ook al omdat zijn teammaats het ploegenspel perfect speelden.

E3 Classic klassement
naamresultaatploeg
1
Kasper Asgreen
4:42:56
Deceuninck - Quick-StepDQT
2
Florian Sénéchal
+32
Deceuninck - Quick-StepDQT
3
Mathieu van der Poel
+32
Alpecin - FenixAFC
4
Oliver Naesen
+32
AG2R - Citroën TeamACT
5
Zdenek Štybar
+32
Deceuninck - Quick-StepDQT
6
Greg Van Avermaet
+32
AG2R - Citroën TeamACT
7
Dylan van Baarle
+32
INEOS GrenadiersIGD
8
Markus Hoelgaard
+1:28
Uno-X Pro Cycling TeamUXT
9
Gianni Vermeersch
+1:30
Alpecin - FenixAFC
10
Marco Haller
+1:30
Bahrain VictoriousTBV

Het parcours:

De E3 staat gecatalogeerd als generale repetitie (zeg zeker niet: het kleine broertje van) voor de Ronde van Vlaanderen en dat betekent dat het loodzware duo Paterberg-Oude Kwaremont (in die volgorde) voor het eerst dit voorjaar opduikt.

 

Om 12.15 u begint de fietstocht van 203,9 kilometer die 17 hellingen en 5 kasseistroken zal aansnijden in de Vlaamse Ardennen.

 

De Katteberg is de eerste molshoop en daarna volgen onder meer de Oude Kruisberg, de Hotond, de Taaienberg en de Eikenberg.

 

Het laatste wedstrijduur wordt ingeleid door de Paterberg, de 14e van 17 hellingen. Afsluiten doen we met de Oude Kwaremont, de Karnemelkbeekstraat (E3-col) en de Tiegemberg.

 

De top van die laatste hindernis bevindt zich op 19 kilometer van de finish in Harelbeke, waar het peloton tussen 16.45 u en 17.25 u wordt verwacht.

 

Wordt het verschil in de hellingenzone gemaakt of krijgen we een tactisch steekspel zoals vorig jaar?

Deelnemerslijst:

Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar zakken pas volgende week woensdag in Dwars door Vlaanderen af naar ons land. Voor de rest tekenen zowat alle kasseivreters present.

 

Quick Step-Alpha Vinyl hoopt dat de geplaagde kopmannen (Yves Lampaert past nog) een stap vooruit hebben gezet, maar Kasper Asgreen en co moeten natuurlijk opboksen tegen topfavoriet Wout van Aert. Hij beschikt over handlangers Christophe Laporte en Tiesj Benoot, die terugkeert na zijn val in de Strade Bianche.

 

Bij Lotto-Soudal is Victor Campenaerts de uitgesproken kopman, AG2R-ploegmaats Oliver Naesen (ziek na Parijs-Nice) en Greg Van Avermaet hopen hun gemiste kans van vorig jaar door te spoelen.

 

Met Matej Mohoric (Bahrain Victorious) en Anthony Turgis (TotalEnergies) verschijnen de winnaar en runner-up van Milaan-Sanremo aan de start, Ineos Grenadiers zet zijn centjes in op Dylan van Baarle en Jhonatan Narvaez.

 

Trek-Segafredo gaat met de borst vooruit op pad dankzij Jasper Stuyven, Quinn Simmons en Mads Pedersen, Søren Kragh Andersen (DSM) was ijzersterk op de Poggio en hardrijders als Stefan Küng (Groupama-FDJ) en Michael Valgren (EF-EasyPost) mag je nooit onderschatten.

 

Het pittige deelnemersveld wordt afgekruid met onder meer Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech), Gianni Moscon (Astana), Biniam Girmay (Intermarché-Wanty-Gobert), Alex Aranburu (Movistar) en Peter Sagan (TotalEnergies). 

teams en deelnemers

Live bij Sporza:

Volg de koers van start tot finish op deze pagina. De uitzending op Eén met omkadering gaat om 13.30 u van start. Dan schakelen we ook onze livestream in. Radio 1 brengt verslag uit van de finale.

Jouw ploeg mee aan de start?
Doe mee met de wielermanager 2022!
0
dagen
1
uur
0
minuten
0
seconden
Stel op tijd jouw ploeg samen en word dé Wielermanager van 2022!
Stel je ploeg samen