Ga naar de inhoud

Straffe kost! Wout Alleman haalt podium van koninginnenrit Cape Epic: "Gehoopt, maar niet verwacht"

Zondag werd in Zuid-Afrika de Cape Epic op gang getrokken met een proloog over 24 kilometer. De lastigste mountainbikewedstrijd ter wereld trok daags nadien meteen een loodzware schuif open, met op maandag de koninginnenrit. Onze landgenoot Wout Alleman maakte indruk en eindigde als derde. 

Met zijn 92 kilometer en 2.850 hoogtemeters beloofde de koninginnenrit lang en zwaar te worden. Maar daarnaast was er nog een factor: de hitte. De mountainbikers moesten aan de slag bij temperaturen boven 35 graden. 

 

"Gisteren liet ik me verrassen door de hitte en had ik een slechte dag", vertelt Wout Alleman meteen na de aankomst. Hij werkt de duowedstrijd af met de Italiaan Fabian Rabensteiner (Team Wilier-Pirelli). 

 

"Vandaag waren er naast de hitte ook veel hoogtemeters. Om me daarop voor te bereiden ben ik na de proloog met een ijsvest in bed gaan liggen om te rusten. Het zijn kleine dingen die we kunnen doen om ons aan te passen."

 

En de kleine details hebben hun werk gedaan, want onze landgenoot eindigde op een indrukwekkende derde plek. In het algemene klassement staat hij met zijn kompaan intussen op de 5e plaats. 

 

"Vandaag voelde ik me super van in het begin. Halverwege was er een steile klim waar de snelheid zodanig laag lag dat je de warmte op je lijf voelde. Daar had ik het wel even moeilijk, maar daarna kwam ik erdoor. Genoeg eten en drinken heeft ons erdoor gesleurd."

Om me voor te bereiden op de hitte ben ik meteen na de proloog met een ijsvest in mijn bed gaan liggen

Wout Alleman

De Cape Epic is een wedstrijd die elke editie ook enkele wereldtoppers aantrekt. Zo is het voor de einduitslag altijd uitkijken naar de prestaties van mannen als Nino Schurter, Lars Forster en Maxime Marotte. Wout Alleman is bijzonder trots dat hij daar tussen staat. 


"We hebben geprobeerd om energie te sparen en dat heeft geloond. We begonnen veel in te halen tegen het einde en werden uiteindelijk derde. Een podium op het hoogste niveau: dat had ik niet verwacht, maar wel gehoopt." 

 

In het algemene klassement staat het duo nu op een 5e plaats. Opschuiven kan, al voelen ze ook de hete adem van het duo Nino Schurter/Lars Forster. Het Zwitserse duo kende 2 dagen op rij pech. 

 

Het algemene klassement wordt aangevoerd door de Duister Andreas Seewald en de Tsjech Martin Stošek. Onze andere landgenoot Frans Claes (Team Pure Encapsulations) staat intussen op een 16e plek in het algemene klassement.