Russische schaakmeester Sergej Karjakin half jaar geweerd uit competitie voor steunbetuiging aan Poetin

Sergej Karjakin wil dat "de waarheid" aan het licht komt.

De internationale schaakfederatie (FIDE) heeft Sergej Karjakin 6 maanden geschorst. De Russische schaker sprak afgelopen weken zijn steun uit voor de invasie in Oekraïne. Dat hij Poetin verdedigde, leverde de grootmeester veel kritiek op binnen de schaakwereld.

Sergej Karjakin postte de voorbije weken regelmatig commentaar waarin hij begrip toonde voor de acties van Rusland in Oekraïne. De 32-jarige schaker voelde zich geroepen om de strijd aan te gaan in "een informatieoorlog". 

 

De internationale schaakbond laat weten dat hij schuldig is aan een inbreuk op de ethische code van de FIDE. Daarom wordt Karjakin met onmiddellijke ingang geschorst voor 6 maanden.

 

In 2016 was Karjakin nog de uitdager van Magnus Carlsen voor de wereldtitel. De Rus werd geboren in Oekraïne en juichte in 2014 al de annexatie van de Krim toe.

Tegenwoordig geef ik veel interviews waar ik vertel over wat er werkelijk gebeurt in Rusland en Oekraïne.

Sergej Karjakin

Sergej Karjakin maakt geregeld een optreden in de Russische media. Hij deelt zijn visie dan ook graag met zijn volgers op Instagram. 

 

"Vrienden, er is een informatieoorlog gaande tegen ons", meent de Rus. "Tegenwoordig geef ik veel interviews, zowel aan onze als aan de westerse pers, waar ik vertel over wat er werkelijk gebeurt in Rusland en Oekraïne."

 

Karjakin gelooft niets van wat westerse media rapporteren en moedigt zijn volgers aan dat ook niet te doen: "Ik dring er bij u op aan om moedig uw standpunt over te brengen en uw tegenstanders met feiten te raken!"

 

"Kracht van de waarheid, voor overwinning!", besluit de Rus, die het komende halfjaar niet op een overwinning op een schaaktoernooi moet rekenen.

Sergej Karjakin deelt zijn steun voor Poetin: