Ga naar de inhoud

De gelukkigste man in de Formule 1 op dit moment? Kevin Magnussen

Kevin Magnussen is weer een en al glimlach.

Ferrari heeft zijn start niet gemist, Haas evenmin. Het lelijke eendje onder de Formule 1-teams deed gisteren in één koers veel beter dan de voorbije twee seizoenen. Met dank aan Kevin Magnussen (29). De uitgerangeerde Deen maakte zijn rentree met een 5e plaats in Bahrein.

Uitgerangeerd voor een rijke Rus

Het was met pijn in het hart dat teambaas Günther Steiner Kevin Magnussen heeft moeten laten gaan.

 

Haas liep niet sneller dan een slak in 2020 en de financiële middelen waren opgedroogd. De steenrijke Rus Dmitri Mazepin kon het team uit het slop halen, op voorwaarde dat zijn Nikita - een middelmatige coureur in de Formule 2 - een zitje kreeg.

 

Het bestuur van Haas ging met de Mazepins in zee, Magnussen moest het schip verlaten en verdween na 7 jaar uit de Formule 1.

 

Een aderlating voor het kampioenschap. In 2020 beschikte Magnussen niet over de juiste auto, maar in de voorgaande seizoenen had hij het team wel mee op de kaart gezet. De Deen scoorde meer dan 20 top 10-plaatsen voor de Amerikanen.

 

Dat kon Mazepin junior niet zeggen. Niet dat hij vorig jaar over een kwieke raceauto beschikte, maar dankzij hem draaiden de carrossiers van Haas wel overuren.

Een race tot een goed einde brengen, was geen sinecure voor Nikita Mazepin.

Ingevallen voor diezelfde brokkenmaker

Kevin Magnussen, die eerder voor McLaren en Renault koerste, stapte over naar andere kampioenschappen. Hij ging in Amerika racen, dit jaar zou hij zich toeleggen op uithoudingswedstrijden.

 

Tot Rusland Oekraïne de oorlog verklaarde. Vader Mazepin, die nauwe banden heeft met de Russische president Poetin, werd persona non grata bij Haas. Het team verwijderde de reclame van Mazepins bedrijf en verscheurde niet veel later het contract van zoon Mazepin.

 

Teambaas Günther Steiner wist meteen wie hij moest bellen: Kevin Magnussen. "We hebben met niemand anders gesproken", vertelde hij. "Kevin was meteen geïnteresseerd, we hoefden niet eens te onderhandelen."

 

Anderhalve week voor de start van het seizoen mocht Magnussen zichzelf weer Formule 1-coureur noemen. Bij het team waren ze door het dolle heen: "K-Mag" was terug.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer punten in 1 race dan de voorbije 2 jaar

10 dagen na zijn rentree bij het team deed Kevin Magnussen meteen wat de voorbije jaren niemand voor mogelijk had gehouden.

 

Zaterdag zette hij in de kwalificaties de 7e chrono neer. Dankzij de Deen deed Haas zijn naam weer wat eer aan.

 

Een dag later werd het nog mooier voor Magnussen. De vervanger van Mazepin maakte twee plaatsen goed bij de start in Bahrein. Hij viel terug naar de 7e plaats, maar na de opgaves van de Red Bulls finishte Magnussen toch als 5e.

 

Met 10 WK-punten doet Haas in 1 race beter dan de voorbije 2 seizoenen. "Wat een f*****g Viking-comeback", schreeuwde teambaas Günther Steiner over de radio. "Het wordt hier gekker en gekker", glimlachte Magnussen zelf.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vorig jaar kon Haas geen enkel punt bij mekaar racen, nu staat het plots 3e achter topteams Ferrari en Mercedes. Gaat Magnussen er volgend weekend nog een keer vandoor in Saudi-Arabië?