Ga naar de inhoud

Enkele uren na het WK-ticket van de Red Wolves: "Telefoneren, mailen en Nederland contacteren"

Dolle vreugde in het Belgische kamp gisterenavond in Hasselt.

België heeft zich zaterdagavond voor de allereerste keer in de geschiedenis kunnen plaatsen voor een groot toernooi. In januari 2023 zullen de Red Wolves in Polen en Zweden hun beste beentje voorzetten op het WK. Technisch directeur van de handbalbond Michel Kranzen looft het harde werk van ploeg én clubs.

Historisch! Het is een woord dat te pas en te onpas gebruikt wordt, maar in de context van de Belgische handbalmannen is het volledig correct. Nog nooit was ons land er immers in geslaagd om een ticket voor een EK of WK te bemachtigen. 

 

Tot gisteren.

 

"Het woord "historisch" gebruik je wanneer iets voor het eerst gebeurt. Dat is hier het geval. Dus mogen we dat woord gebruiken", zegt Michel Kranzen van de handbalbond.

 

"Met Slovakije hebben wij een Europees topland verslagen. Over de twee wedstrijden heen waren wij de sterkste. De Slovaken vonden onze kwalificatie overigens zelf ook verdiend."

 

Het WK-ticket komt voor de buitenwereld misschien wat uit de lucht gevallen, want door corona paste België in een recent verleden zelfs voor deelname aan de EK-voorronde.

 

Kranzen: "We zijn hard geconfronteerd met corona. Wij zijn geen professionele sport, waardoor wij niet meer in staat waren om in het volledige protocol te stappen en een volwaardige competitie te organiseren. Daaroor konden we met de nationale ploeg ook geen kwalificatietoernooien spelen."

 

"Zijn we dan slechts amateurtjes? Neen, dat niet. Onze spelers staan 10 tot 12 uur per week op het veld en spenderen daarnaast ook nog tijd in het krachthonk. Natuurlijk moeten ze ook nog werken, om wat centjes te verdienen."

 

"Belgen die in het buitenland spelen, zijn wel prof en hier hebben we sinds enkele jaren de BENE-liga. Daar ligt ook de basis voor wat we nu bereikt hebben. Clubs hebben mee nagedacht en hebben hun spelers diverse weken afgestaan voor matchen van de nationale ploeg. En vergeet ook de figuur van (bondscoach) Yérime Sylla niet."

"Je moet durven te dromen"

Wat is het doel op het WK? Is erbij zijn al genoeg? Kranzen vindt van niet.


"Ik ga altijd voor een resultaat. Zo niet, dan moet je niet deelnemen. Je moet ook durven te dromen in de sport."


"Even ter herinnering: Frankrijk, het meest succesvolle handballand van de laatste 20 jaar, komt in België met een gelukje winnen en in Frankrijk verliezen wij met ocharme 4 doelpunten. Dus waarom zouden wij onze plaats niet op dat WK hebben?"


Handbal is niet de populairste sport in ons land. Er is dus nog behoorlijk wat groeimarge. Dit WK kan een opstap zijn naar meer EK- en WK-deelnames en nog betere prestaties. Plus: naar meer media-aandacht.

 

Kranzen: "We zijn de voorbije week twee keer rechtstreeks op televisie geweest. Daar bedank ik de VRT absoluut voor (lacht)."


"Kijk: wij moeten - naast de echt grote sporten - opboksen tegen bijvoorbeeld turners, hockeyers en volleyballers... Hoe komt het dat er daar zoveel van zijn? Door successen. Het handbal zal zich alleen maar kunnen ontwikkelen door deze campagne en deze WK-kwalificatie."

"Vandaag begint voor ons de toekomst, en ook het WK. We hebben vanochtend al wat telefoontjes gedaan. Deze namiddag zullen er nog volgen. We gaan ook een mailtje sturen naar alle clubs om hen te bedanken voor hun bijdrage aan dit WK-ticket."

 

"We gaan ook de Nederlandse bond contacteren. Niemand van ons, ook onze coach niet, heeft ervaring met een EK of een WK. In Nederland hebben ze dat wel. Dus gaan we daar ons licht eens opsteken. Dat zijn zaken die we al onmiddellijk in gang steken."