Ga naar de inhoud

FIA: Masi "handelde te goeder trouw", maar maakte "menselijke fout"

Michael Masi werd opzijgezet na de omstreden race in Abu Dhabi.

De Internationale Autosportfederatie (FIA) heeft de controverse na de laatste GP van vorig seizoen in Abu Dhabi afgesloten. In een rapport klinkt het dat wedstrijdleider Michael Masi "handelde te goeder trouw en naar zijn beste weten" en "onder immense druk" stond.

Nog één keer terug naar de ontknoping van het beklijvende F1-seizoen van 2021: Max Verstappen pakte de wereldtitel ten koste van Lewis Hamilton, maar een controversiële beslissing van de wedstrijdleider zinderde na.

 

Dat alleen de vijf gedubbelde rijders tussen koploper Hamilton en Verstappen plaats moesten ruimen tijdens de tussenkomst van de safety car, was in strijd met de regels. 

 

In principe moeten alle gedubbelde rijders weer achteraan aansluiten voor er weer kan worden geracet. Nu was dat niet het geval en had Verstappen nog één ronde om Hamilton in te halen, waar de Nederlander ook in slaagde.

 

Aan de vooravond van het nieuwe seizoen wil de FIA het omstreden hoofdstuk afsluiten. Wedstrijdleider Michael Masi moest al ophoepelen en met een officieel rapport wordt er definitief een punt achter gezet.

De resultaten van de GP van Abu Dhabi en het WK Formule 1 zijn geldig, definitief en kunnen nu niet meer worden gewijzigd.

In een verklaring zei de FIA: "De racedirecteur riep de safetycar terug naar de pitstraat zonder dat deze een extra ronde had afgelegd, zoals vereist door de Formula One Sporting Regulations (artikel 48.12). Artikel 48.12 kon echter op verschillende manieren geïnterpreteerd worden."  

 

"In combinatie met de doelstelling die tijdens het hele seizoen 2021 van kracht was om onder een groene vlag te eindigen, oordeelt de FIA dat Masi te goeder trouw en naar beste weten handelde gezien de moeilijke omstandigheden, waarbij met name de aanzienlijke tijdsdruk om beslissingen te nemen en de immense druk die door de teams werd uitgeoefend, werden erkend."   

 

"De resultaten van de Grand Prix van Abu Dhabi van 2021 en het FIA-wereldkampioenschap Formule 1 zijn geldig, definitief en kunnen nu niet meer worden gewijzigd."