Waarom België zo goed is in acrogym: "Maar wellicht wordt het niet snel olympisch"

België kwam vorige week met liefst 10 medailles naar huis van het WK acrogym in Bakoe (Azerbeidzjan). "We hebben veel talentvolle gymnasten die begeleid worden door coaches van wereldniveau."

7 gouden medailles, 2 zilveren en 1 bronzen. Dat was de riante buit waarmee de Belgische delegatie aan de haal ging op het WK acrogym.

 

Waarom is België zo goed in de sport die gymnastiek en acrobatiek combineert?

"We hebben veel talentvolle gymnasten en die worden begeleid door enkele coaches van wereldniveau (Sergej Tretjakov, Hans Lismonde en Elyne De Meyst)."

 

"We investeren bewust in een topsportwerking acrobatische gymnastiek", zegt Ilse Arys, algemeen manager bij de Gymnastiekfederatie Vlaanderen (Gymfed).

 

In de Gentse Topsporthal is een centrale werking opgericht. "Er zijn 18 topsporters acrogym, die hier school combineren met training op topniveau."

"Acrogym olympisch maken ligt moeilijk"

Acrogymnastiek is geen olympische discipline. Deelname aan de Spelen zou voor heel wat impulsen kunnen zorgen, maar dat is volgens Arys nog niet voor morgen.

 

"Vanuit Gymfed hebben we wel gelobbyd bij de internationale gymfederatie, maar dat ligt erg moeilijk", zegt Arys.

"Op het olympisch programma komen er momenteel vooral urban sports bij. Bovendien zou vermoedelijk een andere turndiscipline moeten verdwijnen om plaats te maken voor acrogym. Dat zal niet snel gebeuren, denk ik."