Peter Vandenbempt over Europese exit Juventus: "Symptomatisch voor overgangsperiode bij Juve"

De Juventus-spelers druipen ontgoocheld af na de nederlaag tegen Villarreal.

Villarreal heeft Juventus woensdagavond genadeloos uit de Champions League geknikkerd. De Oude Dame raakt zo voor het 3e jaar op rij niet voorbij de 1/8e finales in het kampioenenbal. Peter Vandenbempt was erbij als commentator voor Pickx Sports en stelde vast dat Juventus nog altijd in een transformatieperiode zit.

Juventus werd gisteren uitgeteld door een efficiënt Villarreal, dat in het slotkwartier drie keer raak trof. "Het was een wedstrijd waarin het wel anders had kunnen lopen. Vlahovic had een bal op de paal en er waren ook een aantal flinke kopkansen voor Morata", nuanceert Peter Vandenbempt de 0-3-uitslag. "Die was een beetje overdreven."

"Villarreal heeft zijn momenten gekozen en Juventus heeft dat niet gedaan. Over 2 wedstrijden was het een dubbeltje op zijn kant, al heeft Villarreal de kwalificatie ook niet gestolen."

"Net als vorig jaar in de Europa League was ik wel onder de indruk van de Spanjaarden. In de 1e helft hebben ze met metier, kalmte, overleg en positiespel heel goed onder de druk van Juventus uit gevoetbald. Met af en toe hoog in het veld een potje balbezit. Dat was indrukwekkend."

"In de 2e helft kwam dat er nog te weinig uit en bleef Villarreal te veel in de eigen rechthoek. Tegelijk was er ook de machteloosheid van Juventus, dat geen oplossingen vond. Villarreal heeft het in elk geval wel op een mooiere manier gedaan dan Benfica een dag eerder in Amsterdam."

Het was een wedstrijd waarin het anders had kunnen lopen. Villarreal heeft zijn momenten gekozen, Juventus niet.

Peter Vandenbempt

Oude Dame in overgangsperiode

Villarreal als boeman voor Juventus dus. In de vorige jaren beten de Italianen in de 1/8e finales hun tanden stuk op Porto en Lyon. "Dat is toch symptomatisch voor de overgangsperiode waarin Juventus op dit moment onmiskenbaar zit", stelt Vandenbempt vast.

"Dat was al een beetje gesymboliseerd door de minder belangrijke rol van mannen die boegbeelden geweest zijn zoals Bonucci en Chiellini, of ook Buffon, die eerder al weg was. Juventus heeft dat nog proberen te corrigeren met Cristiano Ronaldo, maar dat is alles bij elkaar een grote teleurstelling geweest."

"Als je dit Juventus vergelijkt met de toonaangevende ploegen in Europa op dit moment - Bayern, Liverpool, Manchester City - dan is het niet onlogisch dat Juve, al dan niet tijdelijk, de rol gelost heeft."

Met het oog op de toekomst heeft Juventus met Vlahovic een geweldige zaak gedaan, maar dat gaat niet van vandaag op morgen.

Peter Vandenbempt

"In de verdediging is De Ligt wel internationale klasse, maar het niveau van de beste Bonucci of Chiellini moet hij nog halen. En als je het middenveld met jongens als Rabiot, Arthur of Locatelli vergelijkt met het middenveld van het allerbeste Juventus, met onder meer Pirlo, dan is er ook wel wat kwaliteitsverschil."

"Met de mogelijkheden die er zijn, zal Juventus gauw terug zijn. Ze hebben toch makkelijk 70 miljoen op tafel gelegd voor Vlahovic. Met het oog op de toekomst hebben ze daarmee wel een geweldige zaak gedaan, maar dat gaat niet van vandaag op morgen."

"Het voetbal van Juventus is niet het nieuwe voetbal wat we vandaag vaak zien, met hoge druk, hoog tempo en hoge intensiteit. Dat is niet waar coach Allegri op dit moment voor staat. Maar niks garandeert dat zijn aanpak in de toekomst niet meer succesvol kan zijn."