Ongelooflijk, maar waar: Nederlander Kjeld Nuis haalt 103 km/u op schaatsen

Kjeld Nuis knalt naar een wereldrecord: 103 km/u op schaatsen.

De Nederlandse schaatser Kjeld Nuis heeft een spectaculair wereldrecord gevestigd. Op Noors natuurijs en achter een speciale auto die hem uit de wind zette, haalde hij een topsnelheid van liefst 103 kilometer per uur.

Kjeld Nuis was met zijn recordpoging niet aan zijn proefstuk toe. Vier jaar geleden deed hij ook al eens een poging om de kaap van de 100 km/u te ronden, maar in het Zweede Luleå bleef hij toen steken op 93 km/u.

Intussen werden er aanpassingen aan de auto gedaan en aan het zogenoemde aeroshield dat Nuis uit de wind moest zetten. In het Noorse Savalen werden ook betere ijscondities gevonden. Alle ingrediënten waren dus aanwezig voor Nuis om te slagen in zijn opzet.

En zo geschiedde: donderdag knalde de Nederlander, op de Winterspelen van Peking nog goed voor goud op de 1.500 meter, in het zog van het aeroshield naar 103 km/u, een fabelachtig wereldrecord. Bekijk hier de beelden van de geslaagde recordpoging.