Ga naar de inhoud

Loena Hendrickx trekt met liesblessure naar WK: "Bovenbeen is helemaal ingetapet"

Loena Hendrickx trekt met twijfels naar de allerlaatste opdracht van haar seizoen. Door een liesblessure stelt ze enkele dagen voor het begin van het WK-kunstschaatsen noodgedwongen haar ambities bij. "Tevreden als ik de top tien haal."

Positief blijven

Volgende week schaatst Loena Hendrickx het WK in Montpellier. Na haar uitstekende seizoen waren er zeker verwachtingen, maar die worden onderuit gehaald door een liesblessure.

 

"Anderhalve week geleden heb ik een spierscheurtje opgelopen in mijn lies door een val op training", vertelt ze bij Sporza. 

 

"Dat heeft zeker roet in het eten van mijn voorbereiding gegooid. Heel mijn bovenbeen en lies zijn ingetapet om extra steun te geven en ik train nog niet 100 procent."

 

Niet deelnemen aan het WK is nooit een optie geweest voor Hendrickx. Ze zal op het ijs staan in Montpellier, maar ze kan moeilijk verbergen dat ze zich een beetje zorgen maakt. Mentaal komt deze blessure na een slopend seizoen. "Dat is zo."

 

"Maar ik voelde me wel klaar voor het WK en wil positief blijven om er het beste van te maken."

 

"Ik denk dat mijn lichaam uitgeput is, waardoor je toch sneller een blessure kan oplopen."

Deze blessure kost me toch meer dan enkele procentjes.

"Het WK overslaan is nooit een idee geweest. Ik wil het seizoen in schoonheid afsluiten, maar deze blessure kost me toch meer dan enkele procentjes."

 

"Conditioneel heb ik ook al een tijdje niet meer kunnen trainen. Ik sta pas sinds dinsdag opnieuw op het ijs en vier trainingsdagen voor een WK is geen ideale voorbereiding. Zaterdag vertrek ik."

"Tevreden als ik top tien haal"

De Russische topfavorietes voor de WK-medailles zijn er door de sancties die aan Rusland zijn opgelegd omwille van de oorlog in Oekraïne niet bij, maar door haar blessure kan Loena Hendrickx niet anders dan haar eigen ambities wat bij te stellen.

 

"De ambitie is geen top vijf meer. Ik mag zeker nog tevreden zijn als ik top tien haal denk ik. En op adrenaline kan veel gebeuren."

 

"Ik had op het WK nochtans nog graag eens getoond dat ik nog beter kan dan op de Spelen, want daar was ik niet op mijn best." 

 

"Na het WK heb ik tien dagen vakantie. De dokters hebben me platte rust voorgeschreven, want mijn lichaam is echt op. Ik voel me soms een oud vrouwtje."

De Russische meisjes zijn er volgende week dus niet bij. Wat vindt Loena Hendrickx daar van?

 

"Veel contact heb ik niet met ze. Kunstschaatsen is een individuele sport. Er zijn een paar uitzonderingen, maar met de Russinnen heb ik geen contact."

"Ik sta er achter dat de Russinnen niet mogen meedoen, omdat we niet mogen toelaten wat er gebeurt in de wereld. Al besef ik ook dat individuele atleten er niets aan kunnen doen."