José De Cauwer geeft Mathieu van der Poel ster voor Milaan-Sanremo: "Hij zal supergretig zijn"

Mathieu van der Poel staat voor zijn rentree in het peloton.

Het nieuws dat Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) zijn comeback zal maken in Milaan-Sanremo heeft ook José De Cauwer verrast. "Van der Poel heeft een achterstand opgelopen. Maar het is en blijft Mathieu van der Poel", zegt De Cauwer.

"Ik was mijn Sporza-sterren aan het toekennen, toen ik het nieuws vernam over Mathieu van der Poel. De laatste naam uit mijn sterren heb ik dan maar verwijderd om Mathieu erbij te nemen met 1 ster", vertelt De Cauwer.

 

Rijdt Van der Poel Milaan-Sanremo om te winnen of gebruikt hij de Italiaanse klassieker als een voorbereidingskoers?

 

"In principe kan het niet dat Mathieu meedoet om te winnen. We mogen daar ook niet van uitgaan. Maar zeggen dat Van der Poel helemaal geen rol van betekenis zal spelen en na 200 kilometer zal afstappen, zou ik ook niet doen."

 

"Van der Poel zal supergretig zijn. De 1e koers na een blessure is vaak beter dan de 2e of de 3e koers."

In principe kan het niet dat Mathieu meedoet om te winnen. Maar zeggen dat Van der Poel helemaal geen rol zal spelen, zou ik ook niet doen.

José De Cauwer

Jasper Philipsen was normaal gezien kopman nummer 1 voor Milaan-Sanremo binnen Alpecin-Fenix. Wat verandert de deelname van Van der Poel voor onze landgenoot?

"Ik heb ergens vernomen dat Jasper (Philipsen) flink ziek is geweest tijdens Parijs-Nice waardoor hij is afgestapt."

 

"Een paar dagen ferme ziekte kan leiden tot een heel wat mindere prestatie in Milaan-Sanremo. Een fitte Jasper Philipsen mogen we daar ook niet verwachten."

"Als ze nu al bang zijn voor Mathieu, hebben ze een probleem"

Is Van der Poels onverwachte deelname aan Milaan-Sanremo positief of negatief nieuws voor Van Aert en Pogacar? "Het zijn toppers, zij doen niet in hun broek door Mathieu van der Poel."

 

"Van Aert en Pogacar zullen ergens zelfs blij zijn dat Van der Poel erbij is. Ze weten dat het zijn eerste koers is en dat ze niet rijden tegen de Van der Poel in topvorm."

 

"Als ze na een afwezigheid van 3 maanden nu al bang zijn voor Van der Poel, dan hebben ze een probleem voor de komende maanden."

Van Aert en Pogacar zullen ergens zelfs blij zijn dat Van der Poel erbij is.

José De Cauwer

"Uiteraard zou ik verrast zijn als Mathieu wint"

Door de vele afzeggingen en de toevoeging van Van der Poel verwacht De Cauwer een "anders soort koersverloop" in Milaan-Sanremo.

 

"Tadej Pogacar zal met zijn team Caleb Ewan en andere snelle mannen er proberen, af te rijden."

 

"Wie blijft er dan over voor de zege (naast Pogacar)? Dan denk ik aan Pidcock en aan Van Aert, uiteraard. Ook een Kragh Andersen, Mohoric en nog enkele anderen kunnen meegaan met de besten."

 

Stijgen ook de kansen van Philippe Gilbert, die zijn 5e monument kan winnen met Milaan-Sanremo? "In een regelrechte finale met Pogacar en Van Aert niet. Maar met een lange ontsnapping is er wel iets mogelijk."

 

En wat als Van der Poel zaterdag wint? "Dan zou ik uiteraard verrast zijn. Hij heeft niet de winter gekend die hij normaal zou hebben gekend."

 

"Van der Poel heeft een achterstand. Maar het is en blijft Mathieu van der Poel."