Om naar uit te kijken op het WK: 2 Belgische medaillekansen, 5 wereldrecords en een emotionele wereldtitel?

V.l.n.r.: Eliott Crestan, Armand Duplantis, Kevin Borlée, Jaroslava Mahoetsjich, Noor Vidts en Julie Watrin.

Van vrijdag tot en met zondag vormt de Stark Arena in Belgrado het decor voor het WK in zaal. Onze commentator Kris Meertens warmt u op voor het atletiekfestijn.

Onze grootste medaillekans: Noor Vidts

De kans is groot dat de Belgische delegatie vrijdag meteen raak schiet op het WK. In de vijfkamp komt Noor Vidts in actie.

 

Op de zevenkamp van de Olympische Spelen werd ze 4e. De top 3 (Thiam en de Nederlandse atletes Vetter en Oosterwegel) zijn niet van de partij in Belgrado.

 

Kris Meertens: "Katarina Johnson-Thompson is er wel weer bij. Zij verdedigt haar titel en is normaal gezien verlost van blessurelast. Alleen heeft ze dit jaar nog geen wedstrijd gelopen."

 

"Vraag is dus hoe sterk ze aan de start komt. Als KJT op volle kracht kan deelnemen, zal Vidts voor zilver moeten strijden. Johnson-Thompson is sterker in 3 disciplines, Vidts kan haar normaal gezien enkel kloppen in het kogelstoten en op de 800 meter."

 

En als Johnson-Thompson nog niet de oude is? Meertens: "Dan zit de wereldtitel erin voor Vidts. Zeker omdat ze progressie blijft maken."

 

"Dat hebben we onlangs nog gezien op het Belgisch kampioenschap waar ze twee persoonlijke records aanscherpte: in het kogelstoten en op de 60 meter horden."

"Als Katharina Johnson-Thompson niet op volle kracht kan deelnemen, maakt Noor Vidts kans op de wereldtitel."

Altijd een medaillekans: Belgian Tornados

Naast Noor Vidts ziet Kris Meertens nog één Belgische medaillekans in Servië. "Zoals vaak moet die van de Belgian Tornados komen", ziet hij.

 

"Jonathan Borlée heeft in laatste instantie afgezegd voor het kampioenschap, maar met zijn broers, met Sacoor én met Watrin beschikken ze over voldoende wapens voor een nieuwe medaille."

 

"Watrin vliegt de laatste tijd. Indrukwekkend hoe hij onlangs een Belgisch record liep op de 400 meter (46"15)."

 

Op welke medaille maakt de 4x400 kans? "Brons", stelt Meertens. "Jamaica en de Bahama's hoeven de Tornados niet te vrezen in zaal, de Amerikanen, de Britten, de Polen én de Nederlanders wel."

Kris Meertens: "Julien Watrin vliegt momenteel."

Finalekansen voor Team Belgium

Naast de Belgian Tornados hebben ook de Belgian Cheetahs zich geplaatst voor het WK. Kris Meertens: "De blessure van Cynthia Bolingo is een streep door de rekening van het team. Ook zij vloog."

 

"Bij de vrouwen is de concurrentie groter, daar komt Jamaica wel aan de start, net als Polen en Nederland. De Cheetahs moeten op een finaleplaats mikken", vindt onze commentator.

 

Wie sowieso in de finale staat, is Thomas Carmoy. Kris Meertens: "Met 2,27 meter is hij momenteel de nummer 3 van het jaar, maar veel is er nog niet gesprongen."

 

"Olympisch kampioen Tamberi komt een eerste keer in actie in Belgrado. De top 5 zou knap zijn voor Carmoy."

Camille Laus is een van de Belgian Cheetahs.

"Wie ook een finale in de benen heeft, is Eliott Crestan op de 800 meter", gaat Meertens voort. "Ook hij verbeterde onlangs het Belgisch record (1'46"11)."


"In het verleden hadden we vaak atleten die een constante 800 meter liepen. Crestan heeft nog een sprint in de benen. Die heb je nodig als de wedstrijd openbarst."


Tot slot denkt onze commentator nog aan Isaac Kimeli op de 3.000 meter. Meertens: "Het wordt opboksen tegen Ethiopiërs en Kenianen, maar het potentieel heeft hij zeker."

Het wapen van 800 meterloper Eliott Crestan? "Hij heeft nog een sprint in de benen."

5 kansen op een wereldrecord

In Belgrado kunnen komend weekend ook wereldrecords sneuvelen:

 

  • Het Zweedse fenomeen Armand Duplantis (22) heeft nog maar net de lat op 6,19 meter gelegd in het polsstokspringen, nota bene in Belgrado. Voert hij dit weekend een bisnummer op?

  • De dopingschorsing van de Amerikaan Christian Coleman is afgelopen. Scherpt hij zijn toptijd op de 60 meter (6"34) aan? De Italiaan en olympisch kampioen Marcell Jacobs daagt hem uit.

  • Jakob Ingebrigtsen dook deze winter als eerste atleet ooit onder 3’31" op de 1.500 meter. Gaat de 21-jarige Noor nog harder dan 3'30"60?

  • In het hink-stap-springen bij de vrouwen presteert Yulimar Rojas buiten categorie. Haar eerste poging volstaat misschien al voor de wereldtitel. Daarna kan Venezolaanse haar wereldrecord aanvallen (15,43 meter).

  • De Amerikaan Ryan Crouser ten slotte moet in staat zijn om de kogel nog verder te stoten dan vorig jaar (22,82 meter).

Begin deze maand legde polsstokspringer Armand Duplantis de lat op 6,19 meter. Doet hij er een schepje bovenop.

Emotioneel goud in het hoogspringen?

Zaterdag kan een wereldtitel heftige emoties losmaken. Door de afwezigheid van de Russische atleten begint Jaroslava Mahoetsjich als favoriete aan de hoogspringstand.

 

Het 20-jarige toptalent komt uit Oekraïne. Steekt zij haar onfortuinlijke landgenoten een hart onder de riem in Servië, een bondgenoot van Rusland?

Jaroslava Mahoetsjich.

wk atletiek live op sporza
dag uur kanaal
vrijdag 09.30 livestream
  18.00 livestream en Canvas
  20.00 livestream, Ketnet en Radio 1
zaterdag 09.30 livestream
  18.00 livestream, Canvas en Radio 1
  20.00 livestream, Ketnet en Radio 1
zondag 10.05 livestream
  17.05 livestream, Eén en Radio 1
  17.55 livestream, Canvas en Radio 1