Voetbalbond heeft doel van 700 nieuwe refs binnen bereik: "Merendeel tussen 15 en 25 jaar"

Matthias Mathijs (16) uit Lier ging in op de oproep van de bond.

De grootschalige rekruteringscampagne ikwordscheidsrechter.be van de Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft zijn effect niet gemist. Tussen midden september, bij de lancering van de campagne, en eind februari zijn 644 kandidaat-scheidsrechters aan een opleiding tot scheidsrechter begonnen. Daarmee heeft de KBVB het streefdoel van 700 nieuwe refs bijna bereikt.

Stephanie Forde, Operations Director bij het Professional Refereeing Department van de KBVB is dan ook een tevreden vrouw. "Het streefcijfer van 700 nieuwe refs lijken we te halen, wat een enorm goede zaak is voor het voetbal."

De voetbalbond doet veel inspanningen voor de nieuwkomers. "Het merendeel zijn jongeren tussen 15 en 25 jaar. De komende jaren gaan we hen goed begeleiden en ondersteunen, zodat een deel van hen doorgroeit naar het nationale en zelfs internationale niveau", beklemtoont Forde.

Door grens van 5.000 officials outdoor en indoor

Door de instroom van nieuwe veldscheidsrechters breekt  het Belgische scheidsrechterskorps, zowel indoor als outdoor, door de grens van 5.000 officials.

Maar zowel de KBVB, Voetbal Vlaanderen als de Franstalige tegenhanger ACFF willen dat cijfer de komende jaren nog verder opdrijven, want vanaf komende zomer begint een nieuwe inschrijvingsperiode voor aspirant-scheidsrechters.

"Deze campagne is een succes, maar we blijven ambitieus", benadrukt Kris Bellon, Head of Refereeing bij Voetbal Vlaanderen. "Voor we deze campagne begonnen, was meer dan de helft van ons korps ouder dan 40 jaar."

"Dankzij de nieuwe rekruten zal de gemiddelde leeftijd nu wel wat dalen, maar we moeten elk jaar opnieuw mensen toevoegen aan ons scheidsrechterskorps om de uitstroom op te vangen en om nieuw talent - zowel indoor als outdoor en zowel als hoofdreferee als in een assistentenrol - te ontdekken."

Voor deze campagne was meer dan de helft van ons korps ouder dan 40 jaar. De gemiddelde leeftijd zal nu wat dalen.

Kris Bellon, Head of Refereeing Voetbal Vlaanderen