Uw gids voor Nokere Koerse 2022: parcours, deelnemers, livestream

Komende zaterdag staat met Milaan-Sanremo het eerste Monument van 2022 op het programma, maar deze week wordt er ook op Vlaamse wegen gekoerst. Woensdag wordt Nokere Koerse onder een stralend voorjaarszonnetje georganiseerd. Lees hier een vooruitblik over de koers bij de mannen en vrouwen.

Zo was het vorig jaar:

Lees alles over de editie van 2021: Ludovic Robeet verraste de sprintersploegen in Nokere Koerse.

 

Op Nokereberg wordt er vaak gesprint voor de zege, maar in 2021 schreef Ludovic Robeet een ander verhaal.

 

De hardrijder van Bingoal-Wallonie Bruxelles schoof mee in de vlucht van de dag en loste in slechte weersomstandigheden zijn gezellen één voor één.

 

Na een formidabele inspanning boekte Robeet de mooiste overwinning van zijn carrière.

Rituitslag Nokere Koerse
naamploegresultaat
1Ludovic Robeet195 km in 4u36'44"
2Damien Gaudinop 3"
3Luca Mozzato5"
4Jordi Meeusallen zelfde tijd
5Tom Van Asbroeck
6Jake Stewart
7Max Walscheid
8Kristoffer Halvorsen
9Jhonatan Manuel Narvaez Prado
10Rudy Barbier

Het parcours:

Het traject van net geen 190 kilometer tussen startplaats Deinze (12.45 u) en aankomstplaats Nokereberg (tussen 17.10 u en 17.40 u) heeft een kleine facelift ondergaan. 

 

In de aanloop van 78 kilometer trekt het peloton onder meer over de Wolvenberg, Tiegemberg, de Holstraat en de Petegemberg.

 

Na een eerste passage over Nokereberg zet het peloton zijn tanden in 4 plaatselijke lussen van 27,9 kilometer.

 

In die lokale ronde wordt de ene na de andere kasseistrook voorgeschoteld: de Herlegemstraat, de Lange Aststraat, de Kloosterstraat, de kasseien van Lededorp, de Huisepontweg, Wannegem-Dorp en de Hoevenstraat.

 

"We werken aan een eigen identiteit van onze wedstrijden. Kasseien worden nog veel meer de rode draad", legt voorzitter Robrecht Bothuyne uit. 

 

Koersdirecteur Rony De Sloovere bestempelt het parcours als "selectief": "In totaal krijgen de renners 1.171 hoogtemeters, verspreid over 13 hellingen, waarvan 9 met kasseien, voor de wielen."

 

"Die kasseien kleuren onze koers: niet minder dan 25 kilometer van Danilith Nokere Koerse bestaat uit kasseien. Die bevinden zich grotendeels op het plaatselijke circuit door de Kruisemse deelgemeentes. De afstand van de wedstrijd perken we in tot 189 kilometer. Zo willen we er een attractieve wedstrijd van maken.'

Deelnemerslijst:

Ook al wil Nokere Koerse geen (pure) sprinterskoers meer zijn, Tim Merlier is wellicht de topfavoriet.

 

De concurrentie bij een eventuele sprint komt van onder meer Jordi Meeus (of ploegmaats Martin Laas en Matthew Walls), Timothy Dupont, Pascal Ackermann, Gerben Thijssen, Tom Van Asbroeck, Piet Allegaert (of ploegmakker Max Walscheid), Arnaud De Lie, ex-winnaar Cees Bol, Hugo Hofstetter en Rasmus Tiller.

 

Het deelnemersveld wordt afgekruid met onder meer de heroptredende Victor Campenaerts. Sep Vanmarcke heeft dinsdag afgezegd. 

Live bij Sporza:

  • sporza.be/app: volg de koers van start tot finish op deze pagina, de livestream is beschikbaar vanaf 14.15 u.

  • één: de uitzending gaat om 14.15 u van start. Na een herhaling van de finale bij de vrouwen zijn er vanaf 14.45 u rechtstreekse beelden.

Nokere Koerse voor vrouwen:

Ook voor de vrouwen is Nokere Koerse een niet te missen afspraak. De wielrensters koersen bovendien voor dezelfde prijzenpot als hun mannelijke collega's. De organisatie van Nokere Koerse heeft het bedrag meer dan verdriedubbeld: tot 18.800 euro. 

 

"De vrouwenwedstrijd gaat grotendeels over dezelfde wegen; weliswaar met minder plaatselijke rondes. In totaal fietsen de vrouwen 126 kilometer", meldt de organisatie. 

 

"Ook hier hebben we een flinke portie van 15 kilometer kasseien. De dames krijgen 9 hellingen voor de wielen geschoven en overbruggen in totaal 800 hoogtemeters. Het is een uitdagend en veilig parcours."

 

Vorig jaar won Amy Pieters, de onfortuinlijke renster die eind vorig jaar zwaar ten val kwam op training in Spanje.

 

Nokere Koerse is geen WorldTour-koers, maar heeft een aantrekkelijk deelnemersveld kunnen strikken. Op naar een strijd tussen onder meer Lotte Kopecky, Amalie Dideriksen, Lorena Wiebes, Marta Bastianelli, Shari Bossuyt, Lisa Klein en Grace Brown?

Live bij Sporza:

  • sporza.be/app: volg de koers van start tot finish op deze pagina, de livestream is beschikbaar vanaf 12.05 u.

  • canvas: de uitzending gaat om 12.05 u van start.