Standard-speelster Vanity Lewerissa over haar strijd tegen borstkanker: "Ook met tegenslagen win ik deze strijd"

Bij Standard-speelster Vanity Lewerissa (30) werd begin dit jaar borstkanker vastgesteld. Lewerissa zette haar carrière meteen op pauze om tegen de ziekte te vechten. Thuis in Maastricht wordt ze opgevangen door haar familie. Sportweekend bracht haar een bezoekje. 

Vanity Lewerissa speelt sinds dit seizoen weer voor Standard. Ze kwam over van Ajax. Eerder in haar carrière verdedigde ze ook al de kleuren van de Rouches. Ze was bezig aan een goed seizoen in België.

 

Op 18 januari kreeg Lewerissa minder goed nieuws. Bij de 30-jarige voetbalster werd borstkanker vastgesteld. 

 

"Ik heb zelf een knobbeltje gevoeld. Maandag ben ik naar de huisarts gegaan en de dag erna meteen naar het ziekenhuis. Op 18 januari kreeg ik te horen dat wat ik in mijn borst heb niet goed is", vertelt de Nederlandse aan Sportweekend.

 

De wereld van Lewerissa stond op zijn kop. De sterkhoudster van Standard moet noodgedwongen haar carrière op pauze zetten om zich te concentreren op haar genezing. Ze is nu bezig aan een chemokuur en later wacht haar een borstamputatie. 

 

"Door de bijwerkingen van de chemo kan mijn haar uitvallen. Als jong meisje is dat heel heftig en dat is ook een van de eerste dingen die in mijn hoofd speelde."

 

"Ik heb het er minder moeilijk mee dat mijn borst geamputeerd zal worden dan dat mijn haar zou uitvallen. Dan is het zichtbaar dat ik ziek ben."

Maastricht

De Nederlandse keerde terug naar haar thuishaven Maastricht om zich daar te focussen op haar genezing in het bijzijn van haar ouders, haar 2 broers en haar nichtje.

 

"Vanaf het moment dat ik wist dat ik borstkanker heb, zijn ze elke dag bij me. Ze houden zich allemaal sterk en ze zijn er voor mij."

 

Lewerissa moest het slechte nieuws vertellen op de club. Haar 2 broers gingen met haar mee om haar een hart onder de riem te steken.

Eerst genezen en hopelijk sta ik dan terug op het veld.

Vanity Lewerissa

Voetbal blijft de belangrijkste bijzaak in het leven en daar trekt Lewerissa zich enorm aan op. Elke match van Standard staat ze aan de zijlijn te supporteren voor haar club. 

 

"Ik hoop er ooit terug te staan en dat is mijn doel in dit traject, maar mijn gezondheid is het belangrijkste. Eerst genezen en hopelijk kan ik dan terug op het veld staan."

 

"Als sporter wil je altijd winnen en ik ga de strijd nu ook aan. Ook met tegenslagen ga ik deze strijd winnen. Over een aantal maanden hoop ik genezen te zijn."

Bekijk hier de reportage van Sportweekend