De tragedie van Beerschot: een rampseizoen met dieptepunten op alle vlakken

Het seizoen van Beerschot was één lange lijdensweg.

Waarschuwing: Beerschot-supporters lezen dit artikel misschien beter niet. Het afgelopen seizoen was een opeenvolging van dieptepunten op alle vlakken. Van mislukte transfers, over verkeerde trainerskeuzes, ongepast supportersgedrag tot dramatische prestaties. Een terugblik op de lange lijdensweg richting degradatie van stamnummer 13 in evenveel tragedies.

1. Gemiste zomermercato

De teleurstellende terugronde van vorig seizoen had een waarschuwing moeten zijn. Beerschot miste - na het vertrek van onder meer Tissoudali - kwaliteit in de kern.

 

Toch zijn de zomertransfers op het Kiel een gok. Lawrence Shankland, Apostolos Konstantopoulos, Leon Krekovic, Ramiro Vaca, Moisés Caicedo...  Allemaal jongens die al eens flitsen van potentieel hadden laten zien, maar nog nooit op een constant niveau.

 

"Met het transferbeleid kan ik zeker leven", laat trainer Peter Maes evenwel optekenen in zijn vooruitblik op het seizoen. "Alleen moeten er nog minstens twee routiniers bij."

 

Die komen uiteindelijk niet.

2. Valse start van het seizoen

Een seizoensstart zegt niet alles, maar in het geval van Beerschot toch bijzonder veel. Het stamnummer 13 opent de voetbaljaargang met een thuisnederlaag tegen Cercle Brugge. Daarna volgt een hoopgevend gelijkspel op bezoek bij KAA Gent.

 

Op speeldag 3 worden de waardeverhoudingen pas écht duidelijk. Tegen promovendus Union gaat Beerschot kansloos onderuit met 0-3. "Ik heb vandaag gefaald”, is trainer Peter Maes zelfkritisch. “Want ik heb niet de hand van de coach gezien. Ons team stond er niet."

 

Ook in de volgende matchen zou Beerschot puntenloos achterblijven. 1 op 24 is het harde verdict.

3. Peter Maes ontslagen

Midden september valt onvermijdelijk het mes voor Peter Maes. Na de dramatische start wordt de coach de laan uitgestuurd. "Kijk, dit is niet alleen de verantwoordelijkheid van een trainer, ook van het bestuur", steekt voorzitter Francis Vrancken de hand in eigen boezem. "Misschien hadden we andere keuzes moeten maken. We zijn niet te beroerd om dat toe te geven."

4. Onbekende Javier Torrente nieuwe coach

Op welk zinkend schip zou je het liefste zitten: eentje met een ervaren kapitein of eentje die nog alles moet bewijzen?

 

Wel, vreemd genoeg kiest Beerschot voor dat laatste. De aanstelling van de Argentijn Javier Torrente zorgt dan ook allerminst voor euforie op het Kiel.


Weinig hoopgevende signalen: Torrente spreekt enkel Spaans en wat basiszinnetjes Frans en begint pas aan zijn eerste avontuur als hoofdcoach in Europa.

 

Opnieuw een gok dus.

 

In zijn debuut tegen Eupen gaat Beerschot meteen snoeihard onderuit tegen Eupen. Nog voor rust moet het al met 9 man verder. Uiteindelijk prijkt 0-3 op het scorebord.

5. Opleving van korte duur

Hoop doet leven.

 

Enkele dagen na de bekerzege tegen Franc Borains boekt Beerschot op 27 oktober ook een eerste overwinning in de competitie. Een klinkende 3-0 tegen degradatie-concurrent Seraing. Beerschot surft verder op golf van enthousiasme door een punt te pakken tegen Kortrijk en te winnen tegen Genk.

 

Het is een opleving van korte duur. Voor Nieuwjaar gaan de Ratten nog vijf keer onderuit in evenveel matchen.

6. Supportersprotest in derby

Een nederlaag in de Antwerpse derby doet altijd extra pijn. Te meer omdat uitgerekend Beerschot-ambassadeur Radja Nainggolan het enige doelpunt scoort op het Kiel.

 

Al zal de partij vooral bijblijven om ongeregeldheden bij de thuisfans. Eerst werpt iemand een vuurpijl in het vak van de meegereisde Antwerp-fans.

 

Na affluiten volgt nog meer wanorde. Minstens een tiental hooligans van de thuisploeg stormen het veld op. De politie moet de spelers en het bezoekersvak afschermen.

 

Beerschot moet twee matchen achter gesloten deuren spelen als straf.

7. Blamage tegen Anderlecht

Dieper kan je niet zakken. Op 27 december wordt het in eigen huis met 0-7 (!) vernederd door Anderlecht.

 

Onder meer Raphael Holzhauser toont aan hoe doodziek de ploeg is. De middenvelder beslist op eigen initiatief om in de verdediging te gaan spelen.

 

Het blijkt een kamikazeactie van de Oostenrijker. Want vijf minuten voor rust haalt Holzhauser als laatste man de veel snellere Kouamé onderuit en krijgt hij rood.

 

Anderlecht diept met kinderlijk gemakt de score uit tot 0-7. De laatste tegentreffer komt er na een ongeziene flater van doelman Mike Vanhamel.

8. Onvrede bij spelersgroep over aanvoerder Vanhamel

Het rommelt op de winterstage van Beerschot. De spelersgroep keert zich tegen doelman en aanvoerder Mike Vanhamel, die zich naar verluidt boven zijn ploegmaats stelt. Bovendien keept het sluitsluk allerminst een overtuigend seizoen.

 

De 37-jarige Wouter Biebauw wordt de nieuwe nummer 1.

9. Slechte mercato (bis!)

Wat doet een ploeg in degradatienood? Meestal uitpakken met een stevig transferoffensief in de wintermercato. Aanwinsten Dante Rigo en Felipe Avenatti doen eerder vermoeden dat de clubleiding zich al bij de situatie heeft neergelegd.

10. Ontslag Torrente

De vele twijfels waren terecht. Onder Javier Torrente gaat het van kwaad naar erger met Beerschot. Tactisch maakt de Argentijn enkele onverklaarbare keuzes - onder meer tijdens de 3-2-nederlaag op KV Mechelen. Ook de spelersgroep geeft toe dat de communicatie moeizaam loopt.

 

Op 7 februari ontslaat Beerschot met Torrente voor de tweede keer zijn trainer, assistent Greg Vanderidt neemt over.

11. Debacle rond Standard - Beerschot

Een juridisch debacle dat je enkel in het Belgisch voetbal ziet. De wedstrijd Standard - Beerschot lijkt wel een slechte grap.

 

Nadat de burgemeester van Luik midden december beslist dat de partij niet mag doorgaan, wil Beerschot een forfaitzege. Op 2 maart wordt het duel toch gewoon ingehaald. Standard wint - ondanks een rode kaart - met 1-0.

 

Voor de groene tafel probeert Beerschot (tot vandaag) de drie punten alsnog binnen te halen. De laatste stuiptrekkingen van een ploeg op sterven na dood.

12. Onderuit in beladen derby

Als één iets het dramatische seizoen van Beerschot nog kon redden... Dan wel een zege op de Bosuil tegen rivaal Antwerp, dat nog volop strijdt voor play-off 1. 

 

De hekkensluiter levert ook effectief zijn beste prestatie van het seizoen af. Met revelatie Sebaoui in een hoofdrol. Alleen vervloekt Beerschot de arbitrage na drie discutabele beslissingen.

 

Frey wist met twee doelpunten de openingstreffer van Dom uit. De Ratten blijven alwéér met lege handen achter.

13. Degradatie een feit

Wat onvermijdbaar was, wordt zondagavond een feit. Beerschot verliest tegen (een B-ploeg van) KAA Gent. Enkele uren later wint Seraing op Standard, waardoor Beerschot ook mathematisch veroordeeld is tot 1B.

 

Het trieste einde van een lijdensweg.