Koen Naert snelt "op schema" naar Belgische titel op halve marathon, Hanna Vandenbussche loopt PR

Koen Naert is de beste Belg in Gentbrugge.

Koen Naert heeft het BK halve marathon in Gentbrugge gewonnen. Bij afwezigheid van topfavoriet Bashir Abdi kon Naert zijn krachten sparen om als eerste Belg te finishen. Hanna Vandenbussche knalde onder het Gentse zonnetje naar een persoonlijk record.

Met een chrono van 1u03'41" was de wedstrijd op zondagochtend eerder een trainingsloopje voor Koen Naert. Die veredelde training leverde hem wel de Belgische titel op na ruim 21 kilometer.

 

Koen Naert bleef meer dan 2 minuten boven zijn persoonlijk record, dat sinds vorig jaar op 1u01'38" staat. Steven Casteele was 2e in 1u04'00", Adam Thaddée bekleedde de 3e plek in 1u04'53".

 

Bashir Abdi, bronzenmedaillewinnaar op de olympische marathon in Japan, was er niet bij in zijn thuishaven. Hij had te veel trainingsachterstand na lichamelijke kwaaltjes en koos voor extra voorbereidingstijd in Ethiopië.

 

Toch stonden heel wat internationale toppers aan de start. De winst ging naar de Oegandees Victor Kiplangat in 1u00'11", voor de Keniaan Evans Mayaka met 1u01'02".

Het is wel eens leuk, zo zonder stress of wedstrijdplan.

Koen Naert

Koen Naert was tevreden over zijn wedstrijd, die hij vooral als voorbereiding gebruikt. "Op mijn schema stond een tempoloop van tien kilometer", zei Naert na afloop. 

 

"Ik heb gisteren pas beslist om hier van start te gaan. Soms heb je dat eens nodig, want op training ga je makkelijker vertragen. Het is wel eens leuk, zo zonder stress of wedstrijdplan. De eerste 10 kilometer heb ik stevig doorgelopen, om daarna binnen te lopen aan een rustiger tempo."

 

"Dat ik op die manier deze tijd loop, toont dat ik een hele goeie basis heb. Zo'n tijd had ik eigenlijk nog niet verwacht, want na mijn marathon in Valencia in december had ik wat kleine kwaaltjes."   

 

Een voorjaarsmarathon staat bij Naert niet op de planning. Hij wil zich tonen op de kortere afstand. "Ik wil mijn persoonlijk record op de halve marathon verbeteren", besloot Koen Naert.

Hanna Vandenbussche (archief) was de snelste vrouw in Gentbrugge.

Hanna Vandenbussche pakt titel in PR

Geen trainingsloopje voor Hanna Vandenbussche in Gent. Ze pakte uit met een persoonlijk record van 1u13'47". Dat is 13 seconden sneller dan haar vorige besttijd dat al 6 jaar op de tabellen stond.

 

Nina Lauwaert werd in een tijd van 1u15'37" 2e achter de 34-jarige West-Vlaamse. Vanja Cops vervolledigde het podium met een tijd van 1u15'46".

 

De winst ging naar de Keniaanse Viola Chepngeno in 1u07'25". Haar landgenote Beatrice Chepkemoi Mutai was 2e in 1u07'29", de Oegandese Rachael Zena Chebet pakte brons in 1u09'47".