Ga naar de inhoud

Bart Swings kijkt naar toekomst: "Focus zal altijd op massastart blijven"

Bart Swings glundert met zijn trofee op het podium in Heerenveen.

Bart Swings heeft zijn topseizoen in stijl afgesloten met de eindzege in de Wereldbeker massastart. Hij behaalde al zijn doelen en verlengde zijn contract bij Team IKO. "Ik ben niet op zoek gegaan naar andere aanbiedingen."

Bart Swings had kunnen proberen om zijn olympische titel te verzilveren met een lucratief contract, maar hij koos voor een verlengd verblijf in de vertrouwde omgeving bij het IKO Team.

 

"Ik ben niet op zoek gegaan naar andere aanbiedingen. Ik hoorde wel geruchten dat die er zouden zijn, maar ik heb me daar niet mee beziggehouden", vertelde hij na zijn zege op de massastart in Heerenveen.

 

"Ik heb met Jelle (Spruyt, zijn coach) samengezeten om te kijken hoe we de komende jaren willen aanpakken en wat de doelen zijn. We waren er snel uit dat we bij Team IKO goed zitten: we kunnen ons ding doen en worden goed begeleid."

Als ik zoals de laatste 2 jaar kan verder groeien, dan is er misschien nog iets mogelijk op de andere afstanden.

Bart Swings

Swings maakte in Heerenveen indruk met ereplaatsen op de 1.500 meter, de 5.000 meter en winst op de massastart. Wat brengt zijn sportieve toekomst? "Mijn focus zal altijd op de massastart blijven, zeker als olympische kampioen."


"Maar afgelopen weekend stond ik hoog op de 1.500 en 5.000 meter en dat opent perspectieven voor de toekomst. Ik wil me eigenlijk blijven ontwikkelen als schaatser. Als ik zoals de laatste 2 jaar kan verder groeien, dan is er misschien nog iets mogelijk op de andere afstanden."


En Swings blijft een schaatsromanticus. "Allrounden vind ik echt prachtig, het is een beetje jammer dat het naar achteren wordt geschoven. Zelf vind ik het een van de mooiste dingen, daar ga ik me de komende jaren ook nog mee bezig houden." Swings pakte vorige week brons op het WK allround in Noorwegen.

"Heel hard uitgekeken naar moment dat alles voorbij is"

Maar wat brengt de nabije toekomst voor Bart Swings na een slopend en intens seizoen? "Rust", lacht de olympische kampioen. "Ik heb heel hard uitgekeken naar het moment dat alles voorbij is en dat ik me even niet meer hoef te focussen."

 

"Vrienden en familie zien, daar ga ik echt van genieten. Reizen, niet meer moeten inzitten met corona en mijn lichaam en gaan skiën. Het zal deugd doen om met mijn vriendin met vakantie te gaan."

 

Maar het sportieve beestje zal snel beginnen te kriebelen. "Het is zeker de bedoeling om deze zomer te skeeleren. Door corona waren er weinig wedstrijden en ik wil mezelf ook nog een keer laten zien. Het blijft toch de passie waarmee ik ben opgegroeid."