Scheidsrechter Erik Lambrechts openhartig: "Begrip voor reactie Kompany, maar er zijn grenzen"

Scheidsrechter Erik Lambrechts geeft uitleg over de rode kaart van Vincent Kompany tijdens OH Leuven-Anderlecht.

In het hoofd van Erik Lambrechts. De Belgische topscheidsrechter vertelt in de podcast Eleven Insiders openhartig over de veelbesproken fase met Vincent Kompany. In de wedstrijd tegen OH Leuven gaf Lambrechts de trainer van Anderlecht twee gele kaarten. Waarom? Een inkijk in het beslissingsproces van Lambrechts.

De Belgische scheidsrechters verschijnen niet vaak voor de microfoon. Die anonimiteit werd door topscheidsrechter Erik Lambrechts en scheidsrechtersbaas Stephanie Forde doorbroken in de podcast Eleven Insiders.

 

"Het is belangrijk om ook eens onze kant van het verhaal te vertellen", legt Erik Lambrechts uit. 

 

"We hebben ons de laatste tijd wat van de buitenwereld afgeschermd", ging Stephanie Forde verder. "Dat was nooit de bedoeling. We willen tonen dat we openstaan om samen te werken om het voetbal vooruit te helpen."

 

(Lees onder de foto voort.)

Lambrechts vertelde in de podcast alvast zijn kant van het Kompany-verhaal.

Zo was er de veelbesproken fase in OH Leuven-Anderlecht. Rechtsback Murillo kreeg er in de absolute slotfase nog een tweede gele kaart. Vincent Kompany trok toen meteen stevig van leer tegen scheidsrechter Lambrechts. Volgens hem ging er een andere fout vooraf aan de bewuste fase.

 

Die uitbarsting leverde de trainer van Anderlecht twee gele kaarten op. Lambrechts kreeg de wind van voren voor die beslissing. In de podcast gaf hij alvast een inkijk in zijn beslissingsproces.

Op bepaalde momenten wordt er een grens bereikt

Erik Lambrechts

"Op een voetbalveld moet er op een respectvolle manier gecommuniceerd kunnen worden. Dat is voor mij toch de basis", legt Lambrechts uit. "Wij - als scheidsrechters - moeten daar ook voor openstaan. Het moet de eerste manier zijn om problemen op te lossen." 

 

"Maar op bepaalde momenten wordt er een grens bereikt." Zo ook in de wedstrijd OH Leuven-Anderlecht. Toen Lambrechts Kompany op een dubbele gele kaart trakteerde.

 

"Niet veel mensen weten dat, maar ik heb Kompany een eerste gele kaart gegeven omdat hij woedend op de dug-out sloeg. De vierde official had dat opgemerkt en zo aan mij doorgegeven."

 

"Op het moment dat ik die kaart toon, blijft Kompany - in zijn emotie - doorgaan met zijn reactie. Achteraf kan ik daar begrip voor opbrengen. Ik mis daar in die fase inderdaad eerst een andere fout op Benito Raman." 

 

"Toch mag je als scheidsrechter - ondanks een fout - niet alles aanvaarden wat er op een voetbalveld gebeurt."