Linda Le Bon neemt met dochter Ulla deel aan Paralympische Spelen: "Dit gaan we niet vergeten"

Linda Le Bon skiet tijdens de Winterspelen voor het eerst met dochter Ulla op wedstrijdniveau.

Alpineskiër Linda Le Bon is samen met haar dochter Ulla Gillot te zien op de Paralympische Spelen in Peking. Le Bon kampt met een visuele beperking en dochter Ulla gidst haar door de afdalingen en slaloms op de skipiste. "Het is heel spannend om hier te zijn samen met mijn mama", vertelt Ulla Gillot aan de NOS.

Linda Le Bon komt uit in categorie B2. Aan haar linkeroog is ze volledig blind en uit het andere ziet ze minder dan 5%. 

 

"Ik ben over 9 jaren mijn zicht verloren. 16 maanden geleden ben ik op internationaal niveau wedstrijden beginnen te skiën en dan heb ik redelijk snel
punten gehaald", vertelt Linda Le Bon.

 

Le Bon pakte op het WK in januari 2 zilveren medailles. Ze deed dat met haar ervaren gids Pierre Couquelet. De voormalige olympische skiër zou als haar voorskiër meegaan naar Peking, maar een administratieve fout stak daar een stokje voor. Dochter Ulla nam zijn plaats in en zakte met Le Bon af naar de Paralympische Spelen.

 

Voor Le Bon is de samenwerking met haar dochter Ulla op competitieniveau nieuw. "Een week geleden zijn we samen beginnen te skiën", aldus Le Bon. 

 

"We hebben vroeger soms samen geskied, maar dit zijn onze eerste wedstrijden samen. Daarvoor heb ik ook niet echt gegidst", voegt dochter Ulla toe.

Mijn techniek gaat met mijn zicht achteruit.

Linda Le Bon

Linda Le Bon samen met dochter Ulla Gillot op de piste in Peking.

Ulla loodst haar mama dus door de afdalingen en de slaloms op de Paralympische Spelen. Ze skiet voorop en via een microfoon communiceert ze met Le Bon. Zo geeft ze de richting en de tactiek door.

 

Aan techniek ontbreekt het niet bij Le Bon, want vroeger was ze ski-instructrice. Maar haar visuele beperking zorgt ervoor dat haar techniek ook mee achteruit gaat.

 

"Mijn techniek gaat met mijn zicht achteruit. Als je geen zicht meer hebt dan ga je direct naar de basispositie. Je gaat breder skiën en ploegen zoals
een beginneling om je zekerder te voelen. Dat is overlevingsinstinct", zegt Le Bon.

 

Deze speciale ervaring op de Paralympische spelen schept een bijzondere moeder-dochterband.  "Ik denk wel dat dit goed is voor onze band, maar het is niet altijd gemakkelijk."

 

"Ik denk het wel. Dit is iets wat we niet zullen vergeten”, voegt Ulla toe.

Olympisch diploma

Tot nu toe hebben ze samen knappe resultaten neergezet op de Winterspelen. 

 

Ze openden de Winterspelen met een 6e plaats op de afdaling. Het volgende olympisch diploma volgde snel, want op de super-G strandden Le Bon en Ulla op de 7e plaats. Op de Super Combiné deden ze nog beter met een 5e plaats.

 

Morgen staat de reuzenslalom op het programma en de Spelen sluiten ze zondag af met de slalom.