José De Cauwer: "De keuzes van Lotto-Soudal pakken goed uit en dat was ook nodig"

De metamorfose van Lotto-Soudal lijkt voorlopig zijn vruchten af te werpen. Na de winst van Caleb Ewan in de Tirreno staat de zegeteller dit seizoen al op 9 overwinningen. "Maar ze zijn nog niet thuis", waarschuwt José De Cauwer in Extra Time Koers.

Lotto-Soudal gooide het deze winter over een andere boeg. Oudgedienden als Marc Sergeant en Herman Frison waren daarvan onder meer het slachtoffer. Maar de nieuwe politiek lijkt op dit moment te werken, stelt het Extra Time Koers-panel vast.

"De keuzes van Lotto-Soudal pakken goed uit en dat was ook nodig", meent José De Cauwer. "Er is heel veel kritiek gekomen op het ontslag van Sergeant en Frison, maar als je wilt vernieuwen moet je ook écht vernieuwen. Het zit nu goed in elkaar."

Maar is het ook genoeg om Lotto-Soudal, momenteel 20e op de WorldTour-ranking, te behoeden voor de degradatie uit de WorldTour? "Ze zijn nog niet thuis", waarschuwt De Cauwer. "Ze zijn er te laat aan begonnen. Het wordt heel moeilijk."

Er is heel veel kritiek gekomen op het ontslag van Sergeant en Frison, maar als je wilt vernieuwen moet je ook écht vernieuwen.

José De Cauwer

Jan Bakelants nuanceert. "De bal is nu aan het rollen en ik denk niet dat er al veel beslist is. De ploegen die wakkergeschud moesten worden, zijn nu wel wakker: wij (Intermarché - Wanty Gobert, red), Arkéa-Samsic, Lotto-Soudal, ..."

"Ploegen die zich voor het seizoen geen zorgen hoefden te maken, beginnen nu te panikeren. Ik denk aan teams zoals Israel en Bike Exchange. Als het zo voortgaat met kleinere ploegen die veel punten pakken, hoop ik voor Team DSM dat ze toch ook eens in gang zullen schieten."