De topvorm van Lotte Kopecky in cijfers verklaard: wat(t) is in vorm zijn?

Lotte Kopecky imponeerde afgelopen weekend in de Strade Bianche.

Lotte Kopecky heeft afgelopen winter duidelijk een stap vooruit gezet, dat bewezen ook de waarden die ze trapte op training. Maar wat zijn termen als anaeroob vermogen en 30-secondewaarde? En hoe kun je ze verbeteren?

Lotte Kopecky is "in vorm". Maar wat is dat, "in vorm zijn?" Kopecky probeerde het zelf te beantwoorden in Extra Time Koers, maar met de termen die door de lucht vlogen, hoorden misschien heel wat mensen het donderen in Keulen.

 

Kopecky had het onder meer over anaeroob vermogen en een 30-secondewaarde van 866 Watt. Maar wat betekenen deze termen juist?

 

Kieran De Fauw, de persoonlijke trainer en tevens de partner van Kopecky geeft wat meer verduidelijking. "Als wij met een nieuwe renner beginnen te werken maken we eerst een rennersprofiel op en dan kijken we wat hun piekpower is in wattage."

 

  • Watt(age) = het vermogen dat een fietser kan genereren door hard op de pedalen te duwen. 
  • Piekpower = het maximaal vermogen dat je levert over 1 seconde. 

Wat is dan de 30-secondewaarde?

We weten al wat wattages en piekpower betekenen, maar wat is dan die 30-secondewaarde waarover Kopecky het had?

 

De Fauw: "Het is het vermogen dat je gedurende een bepaalde periode trapt. Standaardreferenties zijn 5 seconden, 15 seconden, 30 seconden, 1 minuut , 2 minuten, 5 minuten en 20 minuten."

 

"Uit deze waarden leid ik dan af wat voor soort renner je bent: een sprinter, een klassiek renner, een tijdrijder of een klimmer."

 

  • 30-secondewaarde = het gemiddeld vermogen dat een renner levert over die 30 seconden

 

"Lotte heeft van nature een goeie aanleg en ze traint er ook nog eens specifiek op. Op vermogens, gaande van 30 seconden tot 5 minuten, scoort ze verbluffend goed. Na vorig weekend mag je zeggen dat ze daar tot de wereldtop behoort."

 

"Tijdens de Strade Bianche zei Lotte het zelf ook. Ze had  getimed hoelang de slotklim Via Santa Caterina na de S-bocht duurde en het was 55 seconden tot 1 minuut. Lotte volgt heel nauw haar schema's, maar ook haar vermogens op en daardoor wist ze perfect dat ze die waardes aankon."

Op anaerobe trainingen gaat ze zo diep dat er steeds een emmer klaar staat, voor het geval dat... 

Kieran De Fauw

Wat betekent anaeroob vermogen?

De laatste term die tijdens Extra Time viel was "anaeroob". "Lotte rijdt ook wedstrijden op de wielerpiste. Ze blinkt uit in nummers met een korte tijdsduur, waar ze dus maximale inspanningen levert. Vandaar dat we spreken van anaeroob vermogen."

 

  • Anaeroob vermogen = een vermogen waarbij je een maximale inspanning levert en waarbij je lichaam energie produceert met heel weinig zuurstof.

 

Met andere woorden, het is een inspanning waarbij je jezelf uit je comfortzone duwt, wat ertoe leidt dat je ‘buiten adem’ raakt en de benen zeer beginnen te doen.

 

  • Aeroob vermogen = een vermogen waarbij je een langere inspanning levert en waarbij je lichaam energie produceert met zuurstof

 

Met andere woorden is het een inspanning waarbij je rustig fietst en dus kan praten.

Voor jeugdrenners is de wielerpiste een fantastische leerschool.

Kieran De Fauw

Hoe kun je je anaeroob vermogen verhogen?

Anaeroob en aeroob vermogen zijn geen vaste waarden en kunnen dus getraind worden. Maar hoe doe je dat?

 

"De wielerpiste is bijvoorbeeld ideaal", zegt Kieran De Fauw. "De baanronde, de 500 meter, de kilometer, de achtervolging zijn ideale trainingen om je anaeroob systeem te verhogen."

 

"Maar ook op de openbare weg kun je korte sprintjes trekken na een bocht of door maximale inspanningen te leveren met een tijdsduur van 0 tot 5 minuten, waar je het anaerobe energiesysteem gaat triggeren. Zelfs krachttrainingen in de gym kunnen helpen."

 

"Voor de "amateurs" is het plezant om het samen te doen met bijvoorbeeld een vriend. Hij trekt de sprint aan voor zijn vriend en zijn vriend sprint vanuit het wiel en omgekeerd. Of je kunt wat spelen door op een te groot en/of een te klein verzet te versnellen.  Dit maakt het heel plezant."