VS wil Brittney Griner bevrijden uit Russische cel voor ze pion wordt in diplomatiek spel

Brittney Griner, Amerikaanse ploeggenote van Emma Meesseman, wordt nog steeds vastgehouden in Rusland voor vermeende drugssmokkel.  Ze is de laatste Amerikaan die nog steeds in de cel zit in een land dat almaar meer in afzondering raakt. En dat baart de regering Biden zorgen: ze mag geen pion worden in een diplomatieke spelletje tussen de landen.

De Russische autoriteiten vonden vorige maand cannabisolie in de bagage van Brittney Griner op de luchthaven in Moskou. Ze werd beschuldigd van "smokkel van verdovende middelen". Dat is een misdrijf waarop een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar staat.

 

De tweevoudige goudenmedaillewinnaar op de Olympische Spelen werd aangehouden, maar verdere details kregen de Amerikaanse autoriteiten niet. Dat vreet ook bij haar partner Cherelle, die op Instagram haar gevoelens deelde. "Er zijn geen woorden om deze pijn uit te drukken," zei ze.

 

De regering doet er alles aan om Griner zo snel mogelijk naar de Verenigde Staten te halen, voor ze een pion wordt in het diplomatieke spelletje met Rusland. Maar dat wordt moeilijk. "Onze diplomatieke betrekkingen met Rusland zijn op dit moment onbestaande."

De Russische staatstelevisie deelde enkel deze beelden: