Ga naar de inhoud

Sam Deroo speelt en woont vlakbij grens Polen-Oekraïne: "Geen angst, wel veel solidariteit"

Deroo speelde tot vorig seizoen in Rusland.

Red Dragon Sam Deroo is sinds dit seizoen actief in Polen bij Rzeszow. Die stad ligt op minder dan 100 kilometer van de grens met Oekraïne en dus is de oorlog ook daar voelbaar in bijna alle aspecten van het dagelijkse leven. Deroo speelde voorheen ook in Rusland en merkt dat zijn ex-ploeggenoten daar eigenlijk amper weten wat er speelt.

In Polen komen er elke dag oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne toe. “Bij ons in de stad wordt er heel veel gedaan voor de vluchtelingen", vertelt Deroo vanuit Rzeszow. "In onze sporthal is er bijvoorbeeld ook een inzamelingspunt waar elke dag heel veel spullen worden ingezameld en elke dag rijden er verschillende vrachtwagens over en weer naar de grens en de opvangcentra.”

 

"Er zijn hier verschillende centra en er zijn vooral ook veel Polen die hun eigen huis openstellen. Het is eigenlijk heel mooi om die solidariteit te zien. Er ontstaat een beetje positieve groepsdruk. Iedereen heeft het gevoel dat ze moeten helpen. Vele handen maken een groot werk licht.”

 

De oorlog is dus erg aanwezig. "Ergens gaat het gewone leven wel voort, maar je voelt dat het top of mind is. Het eerste waar mensen over spreken is de oorlog. Het is verschrikkelijk en als gewone mens kan je weinig veranderen. Het enige dat je wel kan doen is de vluchtelingen zo goed mogelijk helpen. "

Die solidariteit is mooi om te zien. Het is een beetje positieve groepsdruk.

"Niet echt angst, alleen de luchthaven vermijd ik liever"

En toch heerst er bij de lokale bevolking niet echt angst. “Neen, hier voel je dat niet echt, wel bij de buitenlanders in de regio. Een speelster in een ploeg die nog veel verder van de grens ligt, is weer vertrokken naar Amerika bijvoorbeeld."

 

Deroo zelf denkt niet aan een terugkeer naar België. "Als je realistisch bent, dan weet je dat als ze Polen zouden aanvallen, dat Wereldoorlog III dan uitbreekt. En dan ben je nergens veilig, zeker niet in Brussel. Maar dat is een doemscenario en daar probeer ik niet over na te denken."

 

"Mijn broer en zijn familie zouden normaal wel op bezoek komen, maar dat gaan we niet meer doen. Je weet niet hoe het met het luchtverkeer zit en als er dan toch een doelwit zou zij, dan zal dat de luchthaven hier zijn. Daar komt veel militair materiaal toe voor Oekraïne en om de grens te bewaken. Daar blijf ik dus liever weg."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Mijn ex-ploegmaats uit Rusland krijgen gewoon andere feiten te horen"

Tot vorig jaar speelde Deroo zelf nog in Rusland bij Dinamo Moskou. “Dat maakt het allemaal dubbel", vertelt hij. "Ik volg mijn ex-ploegmaats nog en heb er nog soms contact mee."

 

"Ik post af en toe iets op mijn social media over de situatie, gewoon informatieve berichten, zodat ze zich wat informeren. Ze worden daar echt afgesloten van informatie. Ze hebben echt alleen die staatsmedia."

 

"Op een van mijn berichten reageerde onze ploegdokter van vorig jaar met een hele lange tekst. Hij zei dat het allemaal niet klopte en dat ze alleen het nazisme willen verjagen. En dat is toch een dokter, een slimme man. Dat is schrijnend. Ze krijgen gewoon allemaal andere feiten voorgeschoteld."

 

"Want die mensen zelf hebben ook niets misdaan. Dat zijn ook goeie mensen die tegen oorlog zijn, maar die worden nu ook gestraft. Hun geld is minder waard bijvoorbeeld. En zij denken dan dat het westen hen dat onterecht afpakt. Zo zorg je, denk ik, voor een nog grotere polarisering."

 

"De wereld gaat de verkeerde kant op. Dat is niet het wereldbeeld waar ik naar
zou streven.”

Ik post af en toe iets op mijn social media over de situatie, gewoon informatieve berichten, zodat ze zich wat informeren.