Tissoudali: "Als kleinere club beslist VAR net iets minder vaak in je voordeel, heb ik het gevoel"

Met Tarik Tissoudali had Extra Time een gast uit het kamp van AA Gent aan tafel, maar het gespreksonderwerp was toch vooral de Antwerpse derby. Tissoudali, ex-Beerschot, koos voor de niet-gefloten penalty als Moment van de Week en ontketende zo een lange discussie over de scheidsrechter en de VAR.

De overtreding in het strafschopgebied op Beerschot-speler Ilias Sebaoui in de Antwerpse derby was het moment van Tissoudali. Hij vond het een penalty. “Ik dacht live al dat het een penalty was, je ziet dat het een natuurlijke val is. Het is een heel licht contact, maar het haalt hem wel uit balans.” 

 

De andere tafelgasten zijn het met hem eens. Joos: “Die val kan je niet faken, dan moet je naar Cirque du Soleil.”

 

Met de uitleg dat de VAR niet tussenkwam omdat het geen clear error was nemen ze geen genoegen. Het Referee Departement had wel een penalty verwacht. “Dat is logisch, maar voor Beerschot is dat geen troost”, zegt Van der Elst.

 

“Ik heb hier meer begrip voor de scheidsrechter dan voor de VAR”, zegt Joos. “Die ref denkt: "ik fluit niet want de VAR zal het wel zeggen".”

 

Tissoudali: “Ik heb dit moment ook genomen omdat ik wel vaker het gevoel heb dat wanneer je tegen wat grotere clubs speelt, dat de VAR dan iets minder snel in je voordeel beslist. Bij AA Gent merk ik nu soms het omgekeerde, dat er wat makkelijker gefloten wordt. En bij Beerschot maakte ik het omgekeerd mee.”

 

“Dat maakt het ook geloofwaardig”, vindt Joos. “Dat je nu bij Gent voelt dat het wel net zo is. En dat zal niet veel zijn, 3 procent ofzo?”

 

Tissoudali: “Ja inderdaad, het gaat om kleine details.”

Die scheidsrechters hebben ook ambitie, die willen het ook goed doen.

Franky Van der Elst

"Als je niet wil dat refs elders werken, dan moet je er profs van maken"

De afgekeurde goal vonden de analisten dan wel weer een juiste beslissing. Vidarsson: “Het was een fantastische actie, maar het is terecht.”

 

Van der Elst: “Hier kan je de scheidsrechter wel iets meer verwijten, dat moet hij toch ook zien? Hij loopt er niet zo heel ver vanaf. De grensrechter staat daar ook. Dat hadden zij al voor de VAR moeten terugfluiten.”

 

Waarom kwam de VAR hier wel tussen en bij de penalty niet? “Dat was gewoon een fout”, zegt Joos. 

 

“Dan komen er verdachtmakingen van Beerschot aan het adres van de ref. Terwijl die dus eigenlijk bij die goal een beslissing nam in het voordeel van Beerschot. Dus als je iemand zou moeten viseren, dan is het de VAR eerder."

 

"Maar ik blijf ervan overtuigd dat zelfs al had Verboomen 9 zonen die als ober werken in de Bosuil, die man doet zijn best om correct te fluiten. Het maakt echt niet uit waar die man werkt.”

 

Van der Elst: “Als je niet meer naar een voetbalmatch kan kijken zonder al die verdachtmakingen, dan moet je ermee stoppen. Die scheidsrechters hebben ook ambitie, die willen het ook goed doen.”

 

“En anders moet je ze allemaal prof maken, zodat ze niet meer ergens anders moeten werken”, vindt Vidarsson.