Na de "fietsles" van Jumbo-Visma: "Laporte is een van de grootste talenten"

Wout van Aert feliciteert Christophe Laporte.

Voor de start van de 2e etappe van Parijs-Nice waren er maar twee gespreksonderwerpen: de wind en de demonstratie van Jumbo-Visma. Bij sommige renners lag het geel-zwarte nummertje nog op de maag. "We zijn allemaal topsporters, maar gisteren hebben we een stapje terug moeten zetten."

De openingsetappe van Parijs-Nice moest een festival voor de sprinters worden, maar Jumbo-Visma vergalde het feestje. Wout van Aert, Primoz Roglic en Christophe Laporte kaapten de rit, Laporte mocht met de zege gaan lopen. 

 

"Ik hoefde de samenvatting niet meer te zien", gaf Oliver Naesen (AG2R-Citroën) toe. "Het was toch erg, ja. Het is een prachtige prestatie. Laporte is een topkerel, ik ben blij dat hij heeft gewonnen."

 

"Maar het is toch altijd vervelend als iemand of een ploeg er zo ver bovenuit steekt. Uiteraard wordt daar dan over gebabbeld, het is een van de zotste nummers van de laatste weken."

 

"Van de laatste jaren kun je niet zeggen, want het zijn ongelofelijke jaren. Maar het was een serieus nummertje."

 

"Het was fenomenaal om te zien", vulde Jens Keukeleire (EF - Easypost) aan. "Ik was toch wat geschrokken als ik over de streep kwam. Ze komen sterk voor de dag en hebben duidelijk een goede voorbereiding gehad."

Het is toch altijd vervelend als iemand of een ploeg er zo ver bovenuit steekt.

Oliver Naesen

De 29-jarige Laporte, een nieuwkomer bij Jumbo-Visma, boekte zijn eerste WorldTour-zege. Dimitri Claeys (Intermarché-Wanty Gobert), lange tijd zijn ploegmaat bij Cofidis, viel niet uit de lucht. 

 

"Het is gewoon een hele sterke renner", zegt hij. "Bij Cofidis was hij soms misschien een beetje nonchalant en had hij niet het beste materiaal. Hij had al mooie dingen laten zien, maar bij Jumbo-Visma laat hij echt zien hoe sterk hij is."

 

"Nee, ik ben niet verrast. Laporte is volgens mij een van de grootste talenten in het peloton. We zullen er nog veel van zien in de klassiekers."

Jakobsen: "Dit zal nog even op de maag liggen"

Quick-Step Alpha Vinyl weet meteen welke ploeg ze in de gaten moeten houden. "Ik heb er met respect naar gekeken", zei Yves Lampaert. "Ze hebben deze winter heel hard gewerkt op de Teide."

 

"Het zijn ook drie uitzonderlijke coureurs die het doen. Ze hebben er een mooie koers van gemaakt en hebben verdiend gewonnen."

 

Toch liet het een zure nasmaak achter, vooral bij Fabio Jakobsen die de slag miste. "We hebben gisteren fietsles gehad", zei de Nederlandse sprinter. "Het zal bij iedereen wel nog op de maag liggen."

 

"We zijn allemaal topsporters en gisteren hebben we een stapje terug moeten zetten."

 

Bij Jumbo-Visma beseffen ze maar al te goed dat alle ogen nu op hen gericht zijn. "Veel hulp zullen we in de waaieretappe niet moeten verwachten", zei Wout van Aert. "We zullen op een slimme manier de koers in handen moeten nemen."