Ga naar de inhoud

Het geheim achter wereldtitel van blinde boogschutter Ruben Vanhollebeke: "Tuin als uitvalsbasis"

 ma 7 maart 2022 13:55
Ruben Vanhollebeke werd in 2019 in s'Hertogenbosch voor de eerste keer wereldkampioen G-boogschieten.
Ruben Vanhollebeke werd in 2019 in s'Hertogenbosch voor de eerste keer wereldkampioen G-boogschieten.

Ruben Vanhollebeke heeft zich vorige maand in Dubai voor de 2e keer tot wereldkampioen G-boogschieten gekroond. Sportweekend bracht hem een bezoekje en zag hoe de blinde boogschutter zijn trainingen afwerkt.

Ruben Vanhollebeke (45) doet sinds 2005 aan boogschieten voor blinden en slechtzienden. De sport heeft hij leren kennen op school. "Op 1 september las ik in braille boogschieten op mijn lessenrooster. Ik dacht bij mezelf dat bestaat toch niet?", vertelt Ruben Vanhollebeke aan Sportweekend.

 

Op school leerde hij de kneepjes van het vak. "Het ging van een nieuwsgierigheid naar een hobby en van een hobby naar een passie."

 

Vanhollebeke heeft duidelijk talent voor de sport. In 2019 werd de 45-jarige boogschutter voor de eerste keer wereldkampioen boogschieten in s'Hertogenbosch.

 

"In Dubai ben ik voor de 2e keer wereldkampioen geworden en dat was een super ervaring. Ook alle wereldrecords in het G-boogschieten staan op mijn naam."

 

Hij schoot een uitstekend toernooi in Dubai. In de finale klopte hij Ahmed Tanveer uit Pakistan met een 6-0-score. 

Tuin als uitvalsbasis

De voorbereidingen voor die belangrijke wedstrijden treft hij in een tuin in Jabbeke. Daar heeft Vanhollebeke genoeg plaats om zijn materiaal uit te stallen. 


"In de zomer is dit onze uitvalsbasis. Een fantastische tuin met een caravan waar we tijdens de training een cola zero drinken, maar na de trainingen en wedstrijden durft er wel eens een Duvel te volgen." 

Ik had mijn zenuwen onder controle op het WK.

Ruben Vanhollebeke

Ook tijdens de coronapandemie maakte Vanhollebeke gebruik van deze locatie. "Tijdens de coronacrisis heb ik me geen seconde verveeld. In de voormiddag schoten we met de boog en in de namiddag deden we een ritje met de tandem. Ik heb hier veel fun gehad, maar er waren ook serieuze trainingen."

 

Die ontspannende voorbereiding in de tuin leverde Vanhollebeke een groot voordeel op tijdens het wereldkampioenschap in Dubai.

 

"Ik heb me hier zodanig geamuseerd dat ik geen last had van zware stress. Ik voelde me goed, het materiaal was goed, de coach was goed en in mijn hoofdje zat het goed. Dat was belangrijk."

 

"Ik had mijn zenuwen onder controle op het WK en de schietstand was in Dubai net zoals in de tuin."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Spotter en statief

Tijdens het boogschieten wordt Vanhollebeke bijgestaan door een spotter. Paul Remaut is de rechterhand van de wereldkampioen. "Mijn taak is om de inslag van de pijl te noteren en deze door te geven aan Ruben", aldus Remaut.

 

Vanhollebeke kampt met een visuele beperking waardoor hij heel wat hulpmiddelen ter beschikking heeft om hem te ondersteunen tijdens het schieten.

 

Naast zijn spotter heeft de boogschutter altijd een statief bij. Zijn voeten plaatst hij tegen het statief en zijn hand leunt tegen een balletje van een baar die rechtop staat.

 

"Het statief is heel belangrijk. Die bepaalt de richting die we bij het inschieten regelen. Dan hebben we nog het balletje dat bovenaan het statief staat en vervolgens neem ik de juiste houding aan om te schieten", verklaart Vanhollebeke. 

 

Door het tactiel vizier en de spotter kunnen ook blinden en slechtzienden hun lievelingssport met passie beoefenen en mooie prestaties neerzetten.

 

Zo slaagde Vanhollebeke er dus voor de 2e keer in om wereldkampioen G-boogschieten te worden. Afgelopen zomer veroverde hij ook het wereldrecord. 

Bekijk hier de reportage van Sportweekend

Lees ook: