Bart Swings leeft na brons op WK allround toe naar Wereldbeker-finale: "Blij met deze verrassing"

  Bart Swings behaalde zondag zijn 2e medaille ooit op het WK allround.

  Bart Swings heeft zichzelf verrast met zijn 3e plaats op het WK allround in het Noorse Hamar. De 1.500 meter wist hij te winnen en op de 10.000 meter werd hij 2e na het schaatsfenomeen Nils van der Poel.

  Na zijn gouden medaille op de Winterspelen in Peking mocht Bart Swings zich weer opmaken voor een competitie.  Zaterdag begon hij na een rustperiode van 2 weken aan het WK allround in Hamar.


  "Ik wist niet goed wat ik moest verwachten. Het waren 2 hectische weken na mijn gouden medaille in Peking. Ik wou daar ook van genieten", vertelt Bart Swings aan Sporza.

   

  Swings maakte van het WK allround geen doel. De competitie kwam te kort na de Winterspelen. "Ik had het voor mezelf niet heel belangrijk gemaakt omdat ik door de voorbereidingen niet te veel verwachtte van mezelf en dat was de eerste dag te zien."


  Na de 500 meter en de 5 kilometer sloot Swings de eerste wedstrijddag af als 6e. "Ik merkte dat ik er de eerste dag nog moest inkomen. Dat was niet mijn beste dag, maar ik heb zondag wel goed kunnen afsluiten."

  Op de 1.500 meter kon ik het verschil maken.

  Bart Swings

  Bart Swings herpakte zich en zette de laatste wedstrijddag goed in.  Swings won de 1.500 meter en werd later op de dag 2e op de 10.000 meter na het fenomeen Van der Poel. 


  "Zondag kwam ik echt heel goed door. Op de 1.500 meter kon ik het verschil maken", zegt Swings.

  Bart Swings won de 1500 meter voor de Nederlander Patrick Roest en de Amerikaan Emery Lehman.

  Door zijn goeie laatste dag op het WK allround slaagde hij erin om 3e te worden na Nils van der Poel en Patrick Roest. "Dat is een leuk gevoel om op het WK allround nog eens een medaille te halen", aldus Swings.

   

  In 2013 behaalde hij al eens een bronzen medaille op het WK allround in Hamar. 

  Werelbeker als laatste doel

  De laatste horde van het seizoen is de finale van de Wereldbeker massastart zondag in Heerenveen. Bart Swings staat daar aan de leiding en hoopt het Wereldbeker-klassement aan zijn palmares toe te voegen.

   

  "Ik ben nu heel blij met die verrassende 3e plaats, maar de Wereldbeker is toch het doel van het einde van het seizoen. Als ik die nog binnenhaal, heb ik alles gewonnen wat ik kon winnen op de massastart dit seizoen en daar teken ik voor."

   

  Op het WK allround heeft Swings zich helemaal kunnen klaarstomen voor de Wereldbeker-finale en zijn 3e plaats zorgt voor een mentale opsteker.

   

  "Ik voel me goed en fysiek ben ik goed doorgekomen dit weekend. Ik kijk uit naar de Wereldbeker-finale zondag", aldus de schaatser.

   

  Vanavond houdt Swings nog een tussenstop bij de koning om zijn gouden medaille te tonen, maar dan gaat de focus weer naar het weekend. "De koning ontmoeten zal een speciaal moment zijn. Dat is echt iets uniek."