Ga naar de inhoud

Rusland wil na uitsluiting op Paralympische Spelen eigen alternatief organiseren

De Russische regering is van plan om een alternatief voor de Paralympische Winterspelen te organiseren. Zo zouden de Russische paralympische atleten alsnog in actie kunnen komen. Ze werden door de oorlog in Oekraïne immers uitgesloten van deelname aan de Winterspelen in Peking.

De uitsluiting van de Russische paralympiërs had afgelopen week wat voeten in de aarde. Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) had eerst beslist om de atleten van Rusland en Wit-Rusland onder neutrale vlag startrecht te geven in Peking.

 

Maar het IPC besliste minder dan 24 uur later om de Russische en Wit-Russische paralympiërs toch uit te sluiten, nadat andere delegaties ermee gedreigd hadden niet te zullen deelnemen.    

 

Daarom wil Rusland nu voor een alternatief zorgen. De plaatsvervangende Russische minister-president Dmitri Tsjernisjenko heeft het ministerie van Sport en het ministerie van Financiën aangewezen om de wedstrijden te organiseren, zo meldt het Russische nieuwsagentschap TASS.

 

Rusland wil er met een eigen evenement voor zorgen dat de Russische paralympiërs toch het resultaat van hun jarenlange voorbereiding kunnen tonen. Net zoals op de Paralympische Spelen zullen medailles uitgedeeld worden en records als officieel beschouwd worden, zo klinkt het. 

 

Volgens Tsjernisjenko kunnen de medaillewinnaars rekenen op de oorspronkelijk geplande premies. Goud levert ongeveer een bedrag van 38.000 euro op.