Mieke Gorissen en Michael Somers veroveren Belgische driekleur in veldlopen

Mieke Gorissen en Michael Somers pakken Belgische titel.

Vanmiddag werd in het Park van Laken de laatste manche van de CrossCup
gelopen. Het deed meteen dienst als Belgisch kampioenschap: Mieke Gorissen (39) en Michael Somers (27) vierden op de lange cross en Elise Vanderelst (24) en Ruben Querinjean (20) veroverden de titel in de korte cross.  

Lange cross vrouwen (7.000 meter)

Podium

1. Mieke Gorissen - in 24'07"

2. Lisa Rooms - op 20"

3. Eline Dalemans - 24"

Mieke Gorissen heeft haar tweede Belgische titel op rij gepakt. De 39-jarige topfavoriete haalde het voor Lisa Rooms en Eline Dalemans.

 

In de aanvangsfase nam Gorissen meteen het commando. Enkel Rooms kon aanhaken. In de 2e ronde schakelde Gorissen een tandje bij. Ze liep de concurrentie op meters. In de achtergrond werd het nog spannend voor de 2e en 3e plaats.

 

Mieke Gorissen finishte met een straatlengte voorsprong. De 31-jarige Eline Dalemans werd in de laatste rechte lijn nog voorbijgelopen door de 25-jarige Lisa Rooms, die haar tweede adem vond. 

Mieke Gorissen: "Man, man, stress, verschrikkelijk"

Mieke Gorissen demonstreerde haar topvorm tijdens het BK veldlopen in Brussel. De 39-jarige leerkracht fysica heeft zichzelf opnieuw verbaasd.

 

“Ik ben echt verrast. En man, man, stress, verschrikkelijk. Ik heb zelfs niet meer durven verbeteren in de auto, want dan ging ik fouten maken en dan gingen mijn leerlingen denken: ‘waar zat die met haar gedachten’?”

 

Nu de laatste manche van de CrossCup gelopen is, is het uitkijken naar Gorissens zomerseizoen. “In de lente ga ik geen marathon lopen. Ik zou er graag één in de zomer lopen. Ik ken mezelf, als ik én in de lente én in de zomer een marathon loop, ga ik mezelf in de vernieling lopen.”

 

“Ik hoop dat de atletiekliga mij misschien gaat afvaardigen voor hetzij het WK hetzij het EK. Maar ik heb daar met hen nog niet over gebabbeld.”

Lange cross mannen (10.000 meter)

Podium

1. Michael Somers - in 30'11"

2. Soufiane Bouchikhi- op 5"

3. Dorian Boulvin - 22"

De 27-jarige Michael Somers pakt zijn 1e Belgische veldlooptitel. Soufiane Bouchikhi en Dorian Boulvin mochten na 10 km mee op het podium.

 

In de 1e ronde lag het tempo niet hoog: niemand durfde zijn kaarten op tafel te gooien. Een 20-tal atleten bleef samen. Daarna voerde Soufiane Bouchikhi het ritme op. Maar 2 atleten konden volgen: Michael Somers en Nicolaï Saké.

 

Het 3-tal bleef niet lang samen, want al snel moest Saké de rol lossen. Op 1,5 ronde van het einde plaatste Somers een splijtende aanval. Ook Bouchikhi moest uiteindelijk de rol lossen.

 

Het werd opnieuw zilver voor de 32-jarige Bouchikhi. De 24-jarige Boulvin snelde in de laatste ronde Saké voorbij en veroverde de bronzen medaille. 

Soufiane Bouchikhi: "Geen verrassing dat Somers wint"

“Ik heb geprobeerd de wedstrijd hard te maken, omdat ik van de marathon kom. Maar uiteindelijk is het geen verrassing dat Somers wint. Hij heeft een prachtig winterseizoen achter de rug en ik moet het momenteel meer hebben van de lange adem.”

 

"Mijn marathonverhaal is momenteel een afgesloten hoofdstuk. Misschien maak ik op het einde van mijn carrière nog eens een uitstap terug, maar dan zonder druk en  gewoon voor het plezier."

Korte cross vrouwen (2.000 meter)

Podium

1. Elise Vanderelst - in 6'18"

2. Jenna Wyns - op 18"

3. Lotte Scheldeman - 19"

Geen grote verrassingen op het BK korte cross bij de vrouwen. Elise Vanderelst maakte haar favorietenrol waar en won na een spetterende demarrage. 

 

Vlak na de start scheidde een zestal atleten zich af. Alle favorieten waren op de afspraak. Op een halve kilometer van het einde versnelde Vanderelst uit de kopgroep van zes. Het was meteen duidelijk dat niemand haar kon bijhouden. Ze sloeg direct een gat van 20 meter en finishte solo.

 

Het zilver ging naar de 28-jarige Jenna Wyns en het brons naar de 24-jarige Lotte Scheldeman, die haar titel verdedigde. De kampioenen van de laatste vier jaren bezetten het podium.  

Korte cross mannen (3.000 meter)

Podium

1. Ruben Querinjean - in 8'37"

2. Ruben Verheyden - op 3"

3. Pieter-Jan Hannes - 4"

Ook geen grote verrassingen bij de mannen. De 20-jarige Ruben Querinjean volgt zichzelf op als Belgisch kampioen korte cross.

 

De grote kanonnen hebben zich lang ingehouden: niemand wou de knuppel in het hoenderhok gooien. Uiteindelijk verschenen de verwachte namen wel aan het front.

 

Op 1 kilometer van het einde streed nog een 5-tal om de nationale driekleur. Maar toen moest de versnelling van Querinjean nog komen. Hij ging er op een agressieve wijze vandoor en zag zijn tegenstanders pas aan de finish terug.   

 

Ruben Verheyden werd nog bedreigd door Pieter-Jan Hannes voor de 2e plaats, maar hij kon het zilver uiteindelijk net vasthouden.