Ga naar de inhoud

Geen Premier League in China: Rechtenhouders annuleren wedstrijden door steun aan Oekraïne

De Chinese voetballiefhebbers zullen dit weekend geen Engels voetbal te zien krijgen.

Dit weekend zal er in China geen Premier League-voetbal te zien zijn. De Chinese rechtenhouders hebben besloten geen wedstrijden uit te zenden, doordat de Engelse clubs deze speeldag hun steun zullen betuigen aan Oekraïne.

Terwijl bijna heel de wereld de Russische inval in Oekraïne veroordeelt, blijft het in China wachten op een duidelijk standpunt. Al lijkt Peking nu toch eerder de kant van Rusland te kiezen.

Vorige maand kondigden Chinees president Xi Jinping en Vladimir Poetin al aan dat hun vriendschap "grenzeloos" is. Nu weigert China de steunbetuigingen aan Oekraïne vanuit de Premier League live uit te zenden.

Dit weekend zullen de aanvoerders van Premier League-clubs namelijk een kapiteinsband in de kleuren van Oekraïne dragen. Voor de aftrap zal ook een minuut stilte gehouden worden uit solidariteit met het Oekraïense volk.

Een duidelijk signaal dat overal te wereld te zien zal zijn, behalve in China dus.

2019: Geen Arsenal-Manchester City in China

China is niet aan zijn proefstuk toe als het om controversiële beslissingen gaat. In 2019 besliste de staatszender CCTV een match tussen Arsenal en Manchester City niet uit te zenden. Dit doordat Arsenal-middenvelder Mesut Özil zijn steun had uitgesproken voor de Oeigoerse minderheid in de provincie Xinjiang.