Ga naar de inhoud

Wat moet u weten voor start play-offs? Anderlecht en OHL schuiven elkaar favorietenrol door

De vijf deelnemers aan Play-off I.

Dit weekend beginnen de play-offs in de hoogste klasse van ons vrouwenvoetbal. In Play-off I strijden 5 ploegen om de titel. Uittredend kampioen Anderlecht wordt op de hielen gezeten door Oud-Heverlee Leuven. De race naar de finish belooft dus spannend te worden, want er zijn ook nog andere kapers op de kust.

Het competitieformat in de Scooore Super League ziet er net wat anders uit dan dat van de Jupiler Pro League. In de reguliere competitie nemen 10 ploegen het tegen elkaar op om uiteindelijk verdeeld te worden in twee groepen van 5 in Play-off I en Play-off II.

 

De punten uit de reguliere competitie worden - net als bij de mannen - gehalveerd. Dat er met 5 ploegen gespeeld wordt, wil wel zeggen dat er elke speeldag een ploeg vrij is.

 

De ploegen in Play-off II hoeven overigens geen degradatie te vrezen. Zij spelen vooral voor de eer om niet laatste te eindigen. Aalst sluit op dit moment de rij, maar ook White Star Woluwe en Charleroi moeten de rode lantaarn nog vrezen. Zulte Waregem en Gent zijn in principe een klasse sterker en hebben bovendien een grote bonus. Gent miste op een haar na Play-off I.

 

In Play-off I wordt het een strijd tussen titelverdediger Anderlecht, OH Leuven, Standard, Club YLA en het verrassende Racing Genk. 

 

(Lees voort onder de stand.)

Lotto Super League klassement
ploegptnmm+m-m=d+d-
1Anderlecht451815306115
2OH Leuven441814225310
3Standard Luik361811433929
4Club Brugge351811524121
5KRC Genk30189633625
6KAA Gent29189723620
7Zulte Waregem221871012329
8Charleroi91831501664
9White Star Woluwe71821511665
10Eendracht Aalst61821601760
ploegptnmm+m-m=d+d-
1Anderlecht249810398
2OH Leuven229711296
3Standard Luik1795221915
4Club Brugge229711257
5KRC Genk1795222412
6KAA Gent159540209
7Zulte Waregem1294501314
8Charleroi692701027
9White Star Woluwe49171521
10Eendracht Aalst09090728
ploegptnmm+m-m=d+d-
1Anderlecht219720227
2OH Leuven229711244
3Standard Luik1996212014
4Club Brugge1394411614
5KRC Genk1394411213
6KAA Gent1494321611
7Zulte Waregem1093511015
8Charleroi39180637
9White Star Woluwe391801144
10Eendracht Aalst692701032

Anderlecht: titelverdediger, Tessa Wullaert, maar niet meer zo dominant als vroeger

Anderlecht begint als 1e aan de play-offs met 23 punten, eentje meer dan OH Leuven. Al staat er wel een sterretje achter, want eigenlijk gaat het maar om 22,5 punten. Anderlecht verdedigt zijn titel. Paars-wit werd de voorbije 4 seizoenen al kampioen van België.

 

"Maar wat de mensen soms niet weten, is dat dit niet meer dezelfde ploeg is", zegt trainer Johan Walem. "We hebben niet meer dezelfde kern als vorig seizoen. We werken aan een nieuwe visie met meer jeugd. We hebben hard gewerkt om de nieuwe speelsters in te passen, maar ik had zelf niet verwacht dat we er als eerste aan zouden beginnen."

 

"We kunnen niet meer altijd alles winnen. Eigenlijk zou het een enorm succes voor de ploeg zijn als we dit jaar de titel pakken."

Het is niet meer zoals vroeger. We kunnen niet meer altijd alles winnen.

Trainer Johan Walem

Er waren dit seizoen ook veel blessures bij Anderlecht. "We hebben het lang zonder kapitein Laura De Neve moeten doen. Hopelijk is zij nu fris en helemaal fit voor de play-offs. Onze spits Ella Van Kerkhoven heeft zelfs nog niet gespeeld."

 

Wie Anderlecht zegt, zegt Tessa Wullaert. Haar statistieken blijven ongezien met 26 goals en 15 assists, maar zij sukkelde de voorbije weken met een enkelblessure. "We hopen dat ze fit is voor de eerste match tegen Genk. Fysiek en mentaal, want ze heeft moeilijke weken achter de rug na de Gouden Schoen. Maar ze is een echte prof, dus ze doet er alles aan om klaar te zijn."

 

Is het een ramp als ze niet fit is? "Dat kan ik als coach niet zeggen. De andere speelsters werken ook hard, maar het is niet makkelijk om de concurrentie aan te gaan met Wullaert. Zij is het uithangbord van Anderlecht, van de Red Flames, van het Belgische voetbal."

Tessa Wullaert blijft het uithangbord van Anderlecht.

Ook al begint Anderlecht er vanmiddag tegen Genk aan als nummer 1, de favorietenrol wil Johan Walem niet opnemen. "Als er één ploeg is die druk zal ervaren, is het OH Leuven. Zij zijn de te kloppen ploeg, niet Anderlecht."

 

"Het zou ook niet goed zijn om opnieuw kampioen te worden met een straat voorsprong. Als je naar de kernen kijkt, dan zijn er drie of vier ploegen met evenveel kwaliteiten. En ik hoop dat het spannend wordt in Play-off I. Dat is belangrijk voor het vrouwenvoetbal. Elke wedstrijd zal een echte finale zijn." 

Als er één ploeg is die druk zal ervaren, is het OH Leuven. Zij zijn de te kloppen ploeg, niet Anderlecht.

Trainer Johan Walem

De mening van de tegenstander: "Tessa Wullaert kan in haar eentje een ploeg kampioen maken in België", denkt OH Leuven-coach Jimmy Coenraets. "Dat hebben we vorig jaar gezien en dat zie je ook nu weer aan haar statistieken. Ze kennen deze situatie ook, ze werden de laatste jaren altijd kampioen. Zij hebben ervaring met dit soort momenten. Voor ons is dit volledig nieuw."

OH Leuven: goede omkadering, ijzeren defensie, maar geen titelervaring

OH Leuven heeft zich dit seizoen ontpopt tot dé uitdager van paars-wit. De Leuvenaars stonden een tijd op kop, maar na puntenverlies tegen Genk en Club YLA in het slot van de reguliere competitie beginnen ze eraan op plek 2.

 

"Er zijn twee kanten aan dat verhaal", zegt coach Jimmy Coenraets. "Ik zou kunnen zeggen dat we altijd als 2e wilden starten, wat ook wel zo is. Het initiële doel was om 2e te worden en het verschil met Anderlecht zo klein mogelijk te houden. Dat is gelukt, maar we zijn wel enorm teleurgesteld door het puntenverlies in de afgelopen maand."

 

"We hebben de kans gehad om 1e te eindigen en dan heb je alles zelf in de hand. Vooraf had ik voor die 2e plaats getekend, het is dubbel."

 

OH Leuven won nog nooit een landstitel. "Dit zou heel veel betekenen voor ons en het is ook een belangrijke factor in de strijd om ons talent.  Er wordt enorm aan sommige speelsters getrokken, ze maken aanspraak op een transfer naar het buitenland, dus een eventueel Europees ticket zou kunnen helpen om ze nog iets langer bij ons te houden."

Vooraf had ik getekend om er als 2e aan te beginnen, maar het is dubbel want we hebben de kansen gehad om 1e te eindigen.

Trainer Jimmy Coenraets

Defensief staat het bij OH Leuven goed, ze slikten nog maar 10 goals dit seizoen. "Defensief hebben we heel weinig te klagen, offensief hebben we ook al veel goals gemaakt, maar ploegen kennen ons steeds beter. In het begin van het seizoen kregen we veel ruimte, nu sluiten ploegen hun rangen."

 

"Meer tegenstanders vatten hun matchen tegen ons nu aan om een punt te pakken of om een blamage te vermijden. Dat maakt het moeilijker om te scoren. Maar goed, 53 goals tot nu toe is toch ook niet slecht."

 

Trainer Coenraets voelt bovendien voor de start van de play-offs veel steun vanuit de club. "CEO Peter Willems heeft deze week nog benadrukt dat het heel mooi zou zijn als we het halen, maar dat ook indien het niet lukt er volgend jaar gewoon verder gebouwd wordt aan dit project. Dan heb ik het niet over financiële middelen, maar ook gewoon over de structuur en de werking."

 

"Hij zal ook, denk ik, een van de enige CEO's zijn die de speelsters allemaal bij naam kent. Hij weet ook van de meesten wat ze studeren bijvoorbeeld. Er is een verbonden gevoel."

OHL mist Estée Cattoor, maar heeft een brede kern.

Bij Anderlecht schuiven ze de favorietenrol door naar Leuven. Terecht? "Dat is mooi, maar ik denk dat de coach zijn ploeg uit de wind wil zetten, net als ik. Eerlijk, we weten allebei dat we heel erg aan elkaar gewaagd zullen zijn. Dat hebben we dit seizoen al gezien."

 

"Beide teams hebben de kwaliteiten om het af te maken, dus volgens mij zal het aankomen op enkele minuten, misschien zelfs seconden, in de wedstrijden. Zij hebben net iets meer ervaring, maar wij hebben misschien wel een bredere kern en kunnen wat meer variëren."

 

"Dat was een bewuste strategie vanaf het begin. We hebben goed in de breedte gewerkt, gericht aangekocht, en er is ook jong talent bijgekomen. We zullen dus wat frisser zijn en kunnen op zulke momenten misschien het verschil maken."

 

"Het is trouwens opvallend, maar Anderlecht is de enige PO I-ploeg waar wij als OH Leuven twee keer tegen hebben kunnen winnen. Tegen de andere ploegen hebben we punten laten liggen. Als we kampioen willen worden, zullen we dus iedereen moeten kloppen."

Opvallend, maar Anderlecht is de enige PO I-ploeg waar wij als OH Leuven twee keer tegen hebben kunnen winnen. Tegen de andere ploegen hebben we punten laten liggen.

Trainer Jimmy Coenraets

De mening van de tegenstander: "Ze hebben topspeelsters in alle linies, maar ook de club OH Leuven doet veel inspanningen", denkt Johan Walem. "Ze werken heel goed en daar moet je respect voor hebben. We zullen het heel moeilijk hebben tegen OH Leuven. Zij zijn de grote favoriet dit seizoen, punt."

Of loopt een derde hond er nog mee heen?

"Ik hoop ook dat het meer wordt dan de strijd OH Leuven-Anderlecht", vertelt Anderlecht-coach Johan Walem. "Veel hangt af van die eerste wedstrijden. Als je twee of drie keer wint, is alles mogelijk."

 

En ook bij OH Leuven houden ze zeker nog rekening met de rest van het veld. "De marges zijn heel klein in beide richtingen", zegt Jimmy Coenraets. "We moeten bijvoorbeeld goed beginnen tegen Club YLA. Als zij die eerste match winnen, naderen ze al meteen tot op een punt. Het zullen heel compacte play-offs zijn."

 

Racing Genk begint als 5e aan Play-off I en lijkt zeker niet mee te zullen doen. Trainer Guido Brepoels ziet deze play-offs vooral als een belangrijke stap in het leerproces van zijn ploeg. Genk is wel aan een uitstekende reeks bezig. Met een eindsprint van 17 op 21 haalde het zijn ticket binnen, ten koste van vaste waarde AA Gent.

 

Standard en Club YLA hebben net iets meer kans om zich te gaan moeien. Club YLA begon ijzersterk aan het seizoen onder coach Dennis Moerman. Ze pakten een verbluffende 21 op 21, maar in de terugronde stokte de machine toch enigszins en werden er punten verloren tegen alle PO I-ploegen en Gent.

 

Zo kon Standard na een seizoen waarin het grotendeels onder de radar bleef toch nog naar plek 3 springen. In Luik zijn ze ook al lang niet meer zo dominant als vroeger. De club kreeg ook af te rekenen met heel wat blessures en recent kreeg speelster Vanity Lewerissa ook de diagnose borstkanker te horen. De club lijkt voor een prijs ook eerder te focussen op de bekerfinale tegen Anderlecht.